Félmillió felett az átlagkereset, de az inflációt nem követte a bérnövekedés

A bruttó átlagkereset 510 ezer 500 forint volt októberben, a nettó átlag pedig 352 ezer, így a bruttó az egy évvel korábbinál 19,4 százalékkal, a nettónál 19,1 százalékkal magasabb.

Az infláció viszont 21,2 százalék volt ebben az időszakban, azaz hiába nőttek a bérek, reálértéken így is 2 százalékkal csökkentek a bérek, és már 2020 szeptemberi szinten tartanak, a drágulás minden emelést elvitt az utóbbi 2 évben – írja a HVG a KSH jelentésére hivatkozva.

Az átlagkereset növekedéséhez főként a 2022-ben végrehajtott minimálbér- és garantáltbérminimum- emelés, valamint a már előre ütemezett és a pótlólagos béremelések járultak hozzá.

Persze, az átlagfizetés csalóka, hisz ebbe beleszámolják a többmilliós fizetéseket is. Ennél sokkal fontosabb a keresetek mediánértéke, azaz az a fizetés, amelynél az emberek felének több jut, másik felének kevesebb. Ennek a nettó értéke 287 900 forint volt októberben, ami 19,7 százalékos növekmény egy év alatt, tehát ez is az infláció alatti mértékben növekedett.

Fontos megjegyezni, hogy ezekben a számokba csak a legalább 5 főt alkalmazó vállalkozások munkavállalói, illetve az állam és az önkormányzatok teljes állású dolgozóinak keresete számít bele.

Depositphotos
Depositphotos

Megosztás