Két év után megint lesz szóbeli érettségi

Így döntött az Oktatási Hivatal (OH). A szóbeli érettségik tavaly és azelőtt is elmaradtak a járvány miatt, most nem. Egy végzős osztály máris petíciót indított a szóbelik törléséért, eddig 12 ezren csatlakoztak.

Minderről az Eduline számolt be ma. A lap kérdésére válaszolt az OH, ebből derült ki: az oktatási kormányzat egyelőre azzal számol, hogy kétéves kihagyás után újra megtartják majd a szóbeli vizsgákat júniusban. Erre utal az is, hogy az OH néhány napja közzétette a tavaszi érettségi járványügyi szabályait, és ebben a rövid dokumentumban külön kitérnek a szóbelikre: az írásbeliken marad a 1,5 méteres távolság és a tízfős létszámkorlát termenként, és a szóbelin is tartani kell majd a távolságot. A maszkviselést központilag nem teszik kötelezővé, erről az iskolák dönthetnek majd – írja az Eduline.

A lap szerint eközben egy végzős osztály petíciót indított a szóbelik törléséért, amelyhez eddig 12 ezren csatlakoztak. A javaslat  kezdeményezői szerint a tavaly érettségizők pont annyi ideig tanultak otthonról, online, mint az idei végzősök, mégsem kellett szóban is vizsgázniuk. Sőt, a 2019/20-as tanévben érettségizők majdnem a teljes 4 vagy 5 tanulmányi évüket jelenléti oktatásban folytatták, csak 3 hónapot töltöttek online oktatásban, mégsem kellett szóbelizniük, mondván, „nem volt lehetőségük a teljeskörű felkészülésre”.

 

Megosztás