Kormányinfó: meghosszabbítja a kormány az árstopokat

Június végéig maradnak az árstopok, a mezőgazdasági öntözés költségeit a kormány idén átvállalja. Egyebek között ezeket jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a jelenleg is zajló kormányinfón.

Szerdán tartott kormányülést a kormány, itt több dologról is döntöttek. A legfontosabb, hogy az eredetileg április 30-ig hatályos árstopokat meghosszabbítják június 30-ig, ami az alábbi termékekre terjed ki:

  • kristálycukor,
  • búzafinomliszt (BL 55),
  • finomított napraforgó-étolaj,
  • házi sertéscomb,
  • csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég,
  • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalék zsírtartalmú tehéntej,
  • tyúktojás,
  • étkezési burgonya, az újburgonya kivételével.

A szabályozás szerint az első hét termék ára nem lehet magasabb a 2021. október 15. napi ellenértéknél, az utolsó két árucikké pedig a 2022. szeptember 30-i árnál.

Ezen felül a kormány akciók meghirdetésére fogja majd kötelezni az üzleteket.  Ezt Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő jelentette be. A termékeket húsz kategóriába kell majd sorolni (húsok, zöldségek, sajtok, stb). Az érintett kategóriák mindegyikében legalább egy terméknek akciósnak kell majd lennie, ráadásul úgy, hogy az adott akciós termékeket az akciót megelőző 30 nap átlagos áránál legalább 10 százalékkal olcsóbban kell majd árulni. Ezt hetente meg kell tenniük az áruházaknak, és az ársapkás termékekre az akciók nem vonatkozhatnak.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter emellett azt is bejelentette, hogy a tavalyi aszálykárok után kialakult helyzetről a miniszter azt mondta, azt idén mérsékelni akarják, ezért a mezőgazdasági öntözés ebben az évben ingyenes lesz, ennek költségeit a kormány átvállalja, ami közel 10 milliárdos kiadást jelent a költségvetésnek.

Kiderült az is, hogy az egyetemes szolgáltatásokra jogosult mikrovállalkozásoknál az átlagfogyasztás fölötti árcsökkentést vezetnek be. Az eddigi 160 forint per kilowatt helyett 70 forint per kilowattot fizetnek majd az áramért az átlagfogyasztás felett, ami a lakossági piaci árral megegyező árszint.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Megosztás