A járásba látogat a Magyar Rádió Gyermekkórusa

1922-ben járt Kodály Zoltán több somogyi településen népdalokat gyűjteni. Ennek apropóján látogat a járásba a Magyar Rádió Gyermekkórusa pénteken és szombaton.

Kodály népdalgyűjtő körútjának helyszíneire tér vissza a Magyar Rádió Gyermekkórusa. Egyebek között azokból a dalokból is hallhatnak válogatást a járásban élők, amiket Kodály Zoltán 1922-ben gyűjtött össze az adott somogyi településen.

Kodály Zoltán tudományos igényű gyűjtéseit 1905-ben kezdte, majd Bartókkal való megismerkedését követően, már megosztva egymás között a vizsgálandó területeket, 1906-ban indultak el nagyobb körútra. Kodály Zoltán gyűjtőhelyeit tervszerűen választotta ki, és alaposan felkészült rájuk. Igyekezett előzetesen tájékozódni, hogy hol, mit kellene felkutatni, milyen különlegességek jellemzik az egyes vidékeket. A gyűjtőkörút 100 éves jubileuma mellett Kodály Zoltán születésének 140. évfordulójáról is méltóképp megemlékeznek a Magyar Rádió Művészeti Együttesei – olvasható a Bartók Rádió leírásában.

Összesen öt helyszínre látogatnak majd el.

Pénteken délelőtt 11 órakor a csurgónagymartoni református templomban lehet meghallgatni a kórust. Ugyanaznap 14:30-kor a nagybajomi művelődési házban lépnek fel, este 6 órakor pedig Bolháson adnak műsort.

Szombaton a belegi katolikus templomban mutatkoznak be szombaton délután 2 órakor, majd az ötvöskónyi Csillagházban zárul a körutazás.

– Nagyon készülünk, a belegiek is adnak egy kis műsort a templomban a falu történetéről, és arról, hogyan kapcsolódott Kodály Zoltán ehhez a történethez. Mindenesetre azt elmondhatom, hogy nagyon büszkék vagyunk a településünkre, és ápoljuk a régi hagyományokat – mondta el Beleg polgármestere, Vámosi Róbertné.

Minden helyszínre ingyenes a belépés.

Megosztás