Kormányinfó: megszűnik az árstop, szigorítják a babavárót, csak a falvakban marad a CSOK

Augusztus 1-jén megszűnnek az árstopok, viszont az ebből a körből kikerülő termékekre kötelező lesz akciót hirdetniük az áruházaknak. Januártól szigorítanak a babaváró hitel feltételein, csak a falvakban marad a CSOK.

Ezekben a percekben tart kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, amelyen egyebek között azt jelentette be, hogy augusztus elsejétől vége az árstopnak. Elhangzott az is, hogy az árstopból kikerülő termékekre kiterjesztik majd a kötelező akciózást, azaz a boltoknak a beszállítói ár alapján 15 százalékkal olcsóbban kell majd adniuk a hatósági árazásból kikerülő termékeket az üzletekben.

Komoly változásokat eszközöl a kormány a családtámogatási rendszerben is. 2024-től szigorítanak a babaváró hitel feltételein, onnantól kezdve csak azok a családok vehetik majd fel, amelynek a nő tagja 30 év alatti. 2025-ig egy átmeneti időszak lesz érvényben, vagyis a 30 és a 40 év közötti nők is felvehetik majd a hitelt abban az esetben, ha igazolni tudják, hogy várandósok. Az elérhető maximális hitelösszeget megemelik 10-ről 11 millióra. 

Szintén 2024-től csak az 5 ezer fő alatti településeken lesz elérhető a Családok Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), az ingatlanvásárlásra fordítható keretösszeg mértékét viszont itt megemelik: egy gyermek esetén 1 millió, két gyermek esetén 4 millió, három gyermek esetén pedig 15 millió forintra.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Megosztás