Sokba kerül az út menti szemét Somogyban

2021-ben két nap alatt csaknem 30 ezer, tavaly a Föld napján 12 ezer kilogramm szemetet szedtek össze Somogy úthálózata mentén. A menet közben eldobált szemét sok gondot okoz.

Több olvasónk jelezte, hogy Nagyatád és Berzence, valamint Mike és Kadarkút között rendkívül sok szemét van szétszórva az út mentén. Az Atádhír szerkesztősége is elment, és a saját szemünkkel is meggyőződtünk róla, hogy az út menti árkokban, bokrok alatt rengeteg eldobált hulladékot találni. Megkérdeztük a Magyar Közút Nonprofit Zrt-t, akik a településeket összekötő utakat kezelik, hogy mit tudnak ez ellen tenni.

Egyebek között azt írták, hogy a kezelésünkben lévő közutak mentén egész évben folyamatosan, ütemezetten végzik a szemétgyűjtési munkákat a napi üzemeltetési munkánk részeként, ezen felül szemétgyűjtési akciónapokhoz is csatlakoznak vagy saját hatáskörben szerveznek.

Tavalyelőtt kettő, tavaly pedig egy ilyen akciónapot tartottak Somogyban. A 2021-es akcióban majdnem 30 tonna szemét gyűlt össze, míg az előző évben 12 tonnát szedtek össze a somogyi utak mentén.

A közutak kezelője arról is beszámolt, hogy jellemzően mit dobálnak el az emberek az út mentén.

Általánosságban elmondható, hogy az utak mentén az autóból menet közben kidobott műanyag flakonok, ételmaradékok, ételcsomagolások mellett a másik jellemző szemetelési forma a települések közelében levő utak mentén, jellemzően fás – bokros részeken elhelyezett illegális hulladék, mint például háztartási hulladék, bontási törmelék, elektronikai-, lomhulladék, gumiabroncs.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője válaszában arra is kitért, hogy tavaly a somogyi utak mentén a szemétszedés 40 milliónál is többe került a társaságnak. 

A Mike és Kadarkút közti szakaszt a napokban tisztították meg a munkatársaik, Nagyatád és Berzence között kapacitás függvényében, ütemezetten végzik a eldobált hulladék begyűjtését.

Megosztás