Rendőröket állítanának az iskolák folyosóira

Jobban mondva: iskolaőröket. A kormány már elfogadta a törvényjavaslatot, mely szerint 500 iskolába küldenének felügyelő szerveket a szeptemberi tanévkezdéskor. A 12 évnél idősebb diákokat akár meg is bilincselhetik.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter már a múlt heti kormányinfón jelentett be egyebek mellett, hogy a súlyos fegyelmi problémákkal küzdő iskolákban a tantestületet kibővítik egy rendőrökből álló testülettel, akik állandó jelleggel felügyeleti munkát hajtanak végre az intézményekben.

A tervezet szerint első körben megközelítőleg 500 iskolában teljesítenének szolgálatot az iskolaőrök. Az országban jelenleg csaknem 5700 általános- és középiskola működik, vagyis minden 11. oktatási intézménybe kerülne egy rendőr. Egyelőre még nem tudni pontosan, mely iskolák érintettek.

Az iskolaőrség felállítását korábban arra hivatkozva kezdeményezték, hogy ezáltal megakadályozható lenne a tanköteles diákok iskolakerülése, valamint szigorúbban betartathatnák a házirendet a problémás iskolákban. A múlt heti kormányinfón elhangzottak szerint megengedhetetlen a tanárokkal szembeni erőszak, így az intézkedés elsősorban az ő védelmüket szolgálná.

Még február elején került fel a közösségi médiára az a videófelvétel, ahol egy tanárt bántalmaztak a diákjai egy mezőtúri iskolában. Az országban nem ez volt az első alkalom. Az ehhez hasonló esetekre hivatkozva tervezik az iskolaőrség felállítását. 

Ugyanakkor a pedagógusok szakszervezetének nincs statisztikája arról, hogy hány ilyen problémás iskola lehet, és nem is tudni, a kormány milyen felmérés alapján jelölte ki az iskolaőrök „szolgálati helyét”. 

A javaslatból az is kiderült, milyen eszközöket vethetnek be szükség esetén az iskolaőrök:

  • az arányosság betartásával alkalmazhat testi kényszert, bilincselhet, ha ezzel szökést vagy önkárosítást akadályoz meg,
  • támadás megakadályozása vagy ellenszegülés megtörésére vegyi eszközt és gumibotot is használhat.

Gyermekkorúval szemben az iskolaőr a testi kényszeren és bilincsen kívül – a jogos önvédelem esetét leszámítva – nem alkalmazhat kényszerítő eszközöket. Ugyanakkor „az, hogy ki a gyermekkorú, nem egészen egyértelmű, hiszen egyúttal módosítanák a Btk-t is, ezzel a hivatalos-, illetve közfeladatot ellátó személy elleni erőszakot 12 éves kortól büntetnék.” – írja HVG. Vagyis a büntethetőségi korhatár leszállítását is tervezik.

Mindezt összegezve egy 13 éves diákot az iskolaőr, ha szükségesnek ítéli, az iskola területén arcon fújhat gázspray-vel, megütheti gumibottal, a földre teperheti, és bilincsbe verheti. 

A törvénytervezet a szankcionálásra is kitér: egyebek között az erőszakos cselekedetért jogerősen elítélt diák családjától megvonnák a családi pótlékot. Vagyis egyfajta kollektív büntetést szabnak ki a szabálysértőkre. 

A tervezet többen bírálták, sokan úgy vélekednek, az intézkedés tüneti kezelés, hosszú távon pedig csak erősíti az alapproblémát. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás szerint a gyerekeket pedagógiai úton kéne a helyes irányba terelni, nem pedig félelemkeltéssel. Azt, hogy mennyire bölcs dolog az erőszakra erőszakkal válaszolni, az olvasók megítélésre bízzuk. 

A nyitókép illusztráció.
Fotó: Röhrig Dániel

Megosztás