Már holnaptól nem jár 15 vonatpár Nagyatád és Somogyszob között!

Drágább lesz, nehezíti az utazást, nem rövidül a menetidő sem, vagyis nincs ésszerű indoka a MÁV és az illetékes minisztérium által kitalált járatritkításnak a Nagyatád-Somogyszob vonalon.

Mindössze egy vonatpár közlekedik Nagyatád és Somogyszob között, vonatpótló buszokat állítanak be – erről két hete számoltunk be. A szakmai szervezetek és fórumok össztűz alá vették a kormány tervezetét, egységesen tiltakoztak a járványhelyzet ürügyén, az utasok kárára és azok háta mögött meghozott, értelmetlen járatritkítás ellen. Egyelőre hiába.

A vonatközlekedésre és a pótlóbuszokra vonatkozó új menetrendeket kedden tette közzé a MÁV. Ez több mint 30 vasútvonalon okoz hosszabb menetidőt, több átszállást, hosszú vagy éppen csak pár perces csatlakozási időt a vidéki településeknek, írta az Index.

A tiltakozást kiváltó módosítás Dél-Somogyban még a Barcs-Gyékényes vonalat érinti. A ránk közvetlen hatással lévő szakasz ügyében Nagyatád polgármestere levélben fordult a közlekedésért felelős államtitkárhoz. Értelmetlen, többletköltséget, kényelmetlenséget és balesetveszélyt okozna, ha a Nagyatád-Somogyszob vonalon közlekedő vonatokat buszokkal próbálnák pótolni, tiltakozunk ellene – írta Ormai István.

Az államtitkárság az észszerű kifogásokat válasz nélkül hagyva azzal érvelt: a koronavírus elleni védekezés miatt csökkent a közösségi közlekedés igénybevétele. Majd ezt egy márciusi utasforgalmi adattal támasztotta alá, miszerint a 38. számú vonalon a napi átlagos utasszám 285 volt.

Vagyis egy olyan hónap adatait citálta az illetékes tárca, amelyikben kihirdették a veszélyhelyzetet, a gyerekek nem jártak iskolába, a felnőttek közül pedig sokan dolgozni, és a környékbeliek nem jöttek a piacra. Ez nyilvánvalóan egyáltalán nem tükrözi egy normál, átlagos hónap utasszámát.

Nézzük tényszerűen, mi fog történni: naponta 15-ször buszok hozzák-viszik az utasokat, este fél 11-kor meg a vonat. Ugyanúgy ott ül a vasúti pénztáros, tőle lehet jegyet venni, a személyzetnek, a vasúti kocsinak, a pályának a fenntartása ugyanannyiba kerül – sorolta Ormai István polgármester. – A menetidő sem rövidül, ugyanúgy 13 perc lesz. A járványra hivatkozni szintén értelmetlen, hiszen a buszon még közelebb ülnek egymáshoz az emberek. Az viszont biztos, hogy bonyolítja az utazást, hiszen például a buszra sem a babakocsit, sem a kerékpárt nem lehet föltenni.

Az végképp észszerűtlen, hogy 16 vonatpárból hagynak meg egyet. Már csak hab a tortán, hogy pont a késő estit. Mégis: szombaton már csak egyetlen vonatpár közlekedik Nagyatád és Somogyszob között. Ne kérdezzük, miért. Csak.

 

 

 

 

Megosztás