Szputnyikra is lehet regisztrálni, de főleg a Pfizerre várnak az emberek

Érkezik is újabb 3,5 millió adag a Pfizerből a következő hetekben. A múlt pénteki roham óta látványosan megtorpant itthon az oltási program. A kínai hatékonysága pedig idősek esetében nem bizonyított a WHO szerint.

Májusban 1,3 millió, júniusban 2,2 millió adag Pfizer érkezik Magyarországra, mondta Vereckei Péter, a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója az MTI beszámolója szerint. Ma egy újabb szállítmánnyal 334 ezer oltóanyag jön a cégtől. Ezzel összesen már 2,8 milliót ér el a Pfizer által Magyarországra szállított oltóanyagok száma írta a 24.hu. Ezáltal az országba a legtöbb vakcina éppen a Pfizertől érkezett. A népszerűségét pedig mi sem mutatja jobban, mint a múlt pénteki regisztrációs és kórházi roham.

A mai Pfizer-szállítmány nagyrészt második körös vakcina lesz, és ebből tesznek félre a 16-18 éves korosztálynak is. Őket a jövő hét második felében kezdik el oltani, azt kérik, május 7-ig regisztráljanak, derült ki az operatív törzs mai tájékoztatóján. Szintén ott hangzott el, hogy megkezdik a Janssen egydózisú vakcinájával is az oltást.

A múlt héten érkezett egymillió kínai vakcinával látják el az oltópontokat, ahol AstraZeneca oltásra is lehet jelentkezni a tájékoztatás szerint. Megnyitják majd a foglalási lehetőséget 200 ezer adag orosz Szputnyik vakcina foglalására, de csak azoknak, akik sms-t kapnak erről.

Közben kiderült, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálata szerint nem bizonyított, hogy a Sinopharm az időseknél is biztonságos és hatékony. Magyarországon főleg ez a korosztály kapta meg a kínai védőoltást.

Megosztás