Hivatalos: ennyivel drágul januártól az üzemanyag

A NAV oldalán elérhető, hogy mennyivel fog emelkedni január 1-től a jövedéki adó, amely az üzemanyagokat terheli. Mindkét üzemanyagtípus esetén jelentős drágulásra kell számítani.

41,3 forinttal lesz drágább a benzin és a gázolaj literenkénti ár a jövő évtől a jövedékiadó-emelés miatt – derül ki a NAV oldalára feltöltött dokumentumból.

Egészen pontosan 2024 január 1-től a benzin esetében 152,55 Ft (ha a Brent 50 dollárnál olcsóbb, akkor 157,55 Ft) a gázolajnál pedig 142,9 Ft (ha a Brent 50 dollárnál olcsóbb, akkor 152,9 Ft) lesz literenként az adó mértéke – írja a Pénzcentrum.

A jövedéki adót egy európai uniós rendelet miatt kell megemelni, ezzel az a cél, hogy Magyarország elkerüljön egy, már évek óta levegőben lógó kötelezettségszegési eljárást. Az adóemeléssel azonban a kormány túlbiztosította magát és az adómérték egészen 420 forintos euróáárfolyamig elegendő, így korábban voltak olyan feltételezések, hogy végül alacsonyabb díjszabást vezetnek be – de nem így lett, pedig az EU-s rendelet szerint is alkalmazandó idei, október eleji euró-árfolyam mellett határozták volna meg a 2024-től aktuális adóterhet, akkor a benzin esetében literenként 139,3 forint jönne ki, a dízelnél pedig 128 forintos lett volna a jövedéki adó mértéke – hívja fel a figyelmet a cikkében a Portolio.

(Nyitókép: depositphotos.com)

Megosztás