Hosszabbak lettek a kórházi várólisták, és többen várnak egy-egy beavatkozásra

Az elmúlt 30 napban 45 nappal nőtt a várakozási lista a térdprotézisműtétre a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktatókórházban. Nőtt a szürkehályog-műtétre várakozók száma is, nekik valamivel több mint két hónapot kell várniuk a beavatkozásra.

Frissítette a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a várólisták adatszolgáltatását. Ez alapján az elmúlt egy hónapban 45 nappal nőtt a várakozási lista azoknak, akik 60 napnál régebb óta térdprotézisműtétre várnak Somogyban. A szolgáltatott adatok alapján úgy tűnik, hogy a januárban mindössze egy ilyen beavatkozást végeztek el, de a pontos módszertanról, valamint a korábbi adatokról nincsen információ az alapkezelő weboldalán.

Mindenesetre egy hónappal ezelőtt 627 napot kellett a beavatkozásra várni, most már 673 napot. Egyébként ilyen jellegű műtétre az országban 10 ezernél is többen várnak már több mint két hónapja, és a mostani adatszolgáltatást megelőző fél évben 2897 műtétet végeztek el az országban.

Csípőprotézisre a legutóbbi adatokhoz képest a várakozók számában nincsen változás, Somogyban 399 embernek van előjegyzése, ők csaknem 1 évet kénytelenek a műtétre várni.

Szürkehályog-műtétre az adatkezelő adatai szerint jelenleg 129 ember várakozik Somogyban 60 napnál régebb óta, átlagosan valamivel több mint két hónapot kell várni egy ilyen beavatkozásra. Pedig Kaposváron négynél is több ilyen műtét van naponta, az elmúlt fél évben 757 szürkehályog-műtétet végeztek el.

(Kiemelt kép: depositphotos.com)

Megosztás