Nagyot zuhant a kiskereskedelem forgalma, az ipari termelés pedig messze elmarad a 2022-estől

Nagyot zuhant a boltok forgalma tavaly, a benzinkutaké például ötödével a 2022-es évhez képest. Élelmiszerből is kevesebbet vásároltunk. Az ipari termelés pedig 5,5 százalékkal csökkent az elmúlt évben.

A statisztikai hivatal jelentése szerint az előző évben 7,9 százalékkal lett kisebb a kiskereskedelem forgalma a 2022-es esztendőhöz viszonyítva. A leglátványosabban a benzinkutak forgalma csökkent: ötödével kevesebbet tankoltak a magyarok, de az élelmiszerboltokban is csaknem 5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben pedig 6,4 százalékkal csökkent a forgalom.

Havi bontásban valamelyest javultak az adatok, decemberben 1,4 százalékkal élénkült a boltok forgalma.

A forgalomcsökkenés hatása nemcsak egy statisztikai adatsor, hanem kézzelfogható valóság, hisz az elmúlt négy évben hatszáznál is több bolt zárt be Somogyban, ez a tendencia pedig az 2023-ban is folytatódott: tavaly az első félév és 2022 nyara között a somogyi boltok közel 7 százaléka húzta le a rolót.

Nemcsak a kiskereskedelem, hanem a magyar ipar sem teljesített valami fényesen az előző évben: 5,5 százalékkal csökkent a termelés. Az elmúlt két év decemberét összehasonlítva viszont 13,7 százalékkal termelt kevesebbet a magyar ipar, igaz, 2022 utolsó hónapjában kettővel több munkanap volt, mint tavaly. A naptárhatástól is megtisztították ezt az adatsort, de így is 8,7 százalékkal zuhant be ez az érték az egy évvel korábbi adathoz képest.

Arról itt írtunk, hogy Somogyban az országos szint felét sem érte el az ipari termelés már 2022-ben sem.

(Kiemelt kép: depositphotos.com)

Megosztás