Így változik az élet 2024-ben

Emelkedik az üzemanyagok ára, többe kerül az autópálya-matrica, félig-meddig elindult a palackok visszaváltási rendszere, de megváltozik az érettségi és az egyetemi felvételi is, illetve a mai naptól hatályos a státusztörvény.

Két részletben, összesen 41 forinttal emelkedik az üzemanyagok literenkénti ára. Mától 20, január közepétől pedig még 21 forinttal kell többet fizetni a töltőállomásokon, mert a kormány megemelte az üzemanyagok jövedéki adóját.

Az autópálya-matricák ára átlagosan 16,4 százalékkal emelkedik (ezt az augusztusban számolt éves inflációhoz igazítják), így az országos matrica egy évre 57 260 forintba kerül, a megyei matrica pedig 6 660 forintért váltható. Márciustól napijegyet is lehet vásárolni az autópályákra, bár véleményes, hogy megéri-e, ugyanis 5 150 forintba fog kerülni.

A jogosítványt nem kell magunkkal hordanunk többé, elég lesz telefonon azt megmutatni az ellenőrzés során. Ehhez kapcsolódik még, hogy akinek friss (két évnél fiatalabb) jogosítványa van, számukra súlyosabb következményei lesznek az általuk elkövetett szabálysértéseknek, súlyosabb eltiltás vagy utánképzés is lehetséges.

Megszűnt az Országos Meteorológia Szolgálat, helyesebben szólva a kormány megszüntette azt, így mostantól egy állami cég, a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. tudatja majd velünk, hogy milyen idő lesz.

Átalakult az érettségi, egy sor új tantárgyból lehet vizsgát tenni, de magyarból és történelemből is más típusú feladatokkal szembesülhetnek a végzősök, mindkettőnél nagyobb hangsúlyt fektetnek a lexikális, tárgyi tudásra. Ezzel párhuzamosan a felvételi is átalakul: az egyetemek maguk dönthetik el, hogy mely tantárgyak középiskolai eredményei és milyen egyéb eredmények számítanak bele a felvételin elérhető pontszámba.

Számos tiltakozás, megmozdulás és sztrájk kísérte a státusztörvény tervezetét, elfogadását a közoktatásban, amelyet végül a pedagógusok 99 százaléka mégis aláírt, és 2024. január 1-től emiatt – egyebek között – minden pedagógus kikerül a közalkalmazotti jogviszonyból, és átkerül a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba. A napi maximum 8 órás munkavégzést 12-re, a heti 40 órát 48-ra emelik, a délutáni felügyeletet 18 óráig kell biztosítani, illetve a járáson belül átvezényelhetik a pedagógusokat másik intézménybe. Utóbbi alól csak azok a pedagógusok mentesülnek, akiknek alsó tagozatos, vagy fiatalabb gyermekük van. A korábban heti 6 órában meghatározott helyettesítési idő akár 28 is lehet egy héten.

A kormány azt ígérte, hogy hároméves pedagógusbér-fejlesztési programot indít, ennek az első eleme egy 32,2 százalékos béremelés, amelyet ugyan már a Magyar Közlönyben is kihirdettek, ám a kormány még az Európai Bizottságtól vár egy dokumentumot, ami igazolja, hogy Magyarország megkapja utólag az ígért pénzt.

Elindult a palackok visszaváltási rendszere, de a gyártóknak csak júliustól lesz kötelező betétdíjas palackokban árulni a termékeiket. Az 50 forintos betétdíj az 1 deciliternél nagyobb és 3 liternél kisebb, fémből, műanyagból vagy üvegből készült egyszer használatos italok csomagolására fog vonatkozni. Ez alól kivétel a tejtermékek és a tejalapú italok, ott továbbra sem kell betétdíjat fizetnünk. Fontos, hogy a visszaváltható palackokat ne nyomjuk össze, mert azokat csak sértetlen állapotban fogadja el az automata.

Elindul a digitális állampolgárság 2024 közepétől, egy sor ügyintézés egyszerűsödik ezáltal, személyes megjelenés helyett mobiltelefonnal lehet majd intézni egyebek között az autóátírást. A digitális átállás nem lesz kötelező.

2024-től a szülők rendelkezhetnek a gyerek (vagy gyerekek) után járó pótszabadságról, amely egy gyerek után 2, két gyerek után 4, kettőnél több gyerek esetében pedig évente 7 nap.

Mostantól nemcsak a lakosság, hanem a cégek adóbevallását is elkészíti a NAV, elindul az eÁFA rendszere. A cégeknek csupán el kell fogadniuk a hivatal tervezetét, amelyet az online pénztárgépek, online számlázó és a cégek könyvelőszoftvereinek adataiból készítenek el.

Nem lehet a bírósági eljárási illetéket illetékbélyeggel fizetni, helyette elsősorban utalással teljesíthető az illetékfizetés, de megszűnik a munkakezdés előtti kötelező orvosi vizsgálat, jön a CSOK Plusz, illetve 11 millióra emelkedik a babaváró kölcsön maximuma, illetve, aki megnyeri a lottóötöst, annak nem kell SZJA-t fizetnie utána.

(Ezekről bővebben az ebben is cikkben is felhasznált 24.hu és Telex írásaiból lehet tájékozódni. Kiemelt kép: depositphotos.com)

Megosztás