Jubileumi közgyűlést tartott a 69. Harckocsi Ezred Nyugdíjas és Baráti Kör

25. közgyűlését tartotta szombaton a 69. Harckocsi Ezred Nyugdíjas és Baráti Kör a kulturális központban. A keserédes ünnepen Hortobágyi Ferenc, Nagyatád díszpolgára lemondott elnöki tisztségéről, és mint egyesület megszűnik a baráti kör, ám a későbbiekben klubként működnek tovább.

Számos veterán érkezett az ország több pontjáról, illetve a határokon túlról is a 69. Harckocsi Ezred Nyugdíjas és Baráti kör jubileumi, 25. közgyűlésére, hisz nemcsak hazai, hanem horvát szervezetekkel is jó viszonyt, kapcsolatot ápolnak.

Az elmúlt negyedszázadot Hortobágyi Ferenc elnök értékelte.

– 37 éve írom a meghívókat a találkozóinkra, tudjátok milyen érzés elővenni a névsort, és évről évről egyre több keresztet látni a nevek mellett? Egykor csaknem négyszáz tagunk volt, azóta pedig folyamatosan csökken ez a szám – fogalmazott az elnök. – De nagyon sok dolgot csinált az egyesület az 1999-es bejegyzése óta. Legfőképpen kialakult egy stabil közösség, vigyáztuk és segítettük egymást, megálmodtuk és megvalósítottuk a hadiparkot, stabil nemzetközi kapcsolatot építettünk ki német, svájci és horvát katonaközösségekkel – sorolta Hortobágyi Ferenc nyugalmazott őrnagy.

Az elnöki tisztségről lemondok – mondta a beszéd végén. – Sok mindent köszönhetek Nagyatádnak, ez a város szeret, és én is szeretem. 

Végül úgy fogalmazott: Nem voltam hős, de hősökkel szolgáltam.

Ormai István polgármester köszöntőjében méltatta az egyesületet, hogy megőrizték Nagyatád katonai hagyományait, történetét.

– Az egyenruha megkövetelte többlet mást és többet kíván. Több elkötelezettséget, erőfeszítést, áldozatot, több helytállást és tűrést. De ad is valamit: a valahova tartozás szimbolikus erejét.

– Köszönöm a szolgálatotokat, és azt, hogy idáig együtt maradtatok, és legyetek büszkék az akkori, illetve az ezred megszűnését követő szolgálatra is – mondta a polgármester.

A beszámolót és a köszöntőt követően több emléklapot is kapott a szervezet, egyebek között Böröndi Gábortól, a Magyar Honvédség vezérkari főnökétől, aki személyesen ugyan nem tudott jelen lenni a jubileumon, így az emléklapokat Horváth Zsolt a Hadkiegészítő és Toborzóközpont irodavezetője adta át. Továbbá Ormai István is emlékapot adott át, elismerve és megköszönve a tartalmas és eredményes közösségi munkát, valamint Nagyatád katonai történetét megőrző, múlhatatlan értékű tevékenységet, amelyet az egyesület végzett.

(Fotók: Ormai Bálint)

Megosztás