Kétszer annyian haltak meg Somogyban tavaly, mint ahányan születtek

A népességfogyás az ország egészében problémát okoz, Somogyban 2011-hez képest a legutóbbi népszámlálás adatai alapján 23 ezerrel kevesebben élnek. Most a KSH közzétette a születések és halálozások számát, soha ilyen kevés magyar nem született.

85 200 gyerek született Magyarországon 2023-ban, és 127 200 ember halt meg tavaly – derül ki a statisztikai hivatal legfrissebb adatsorából. Soha nem született ennyire kevés magyar gyerek. A kilencvenes évek elején 127 ezer megszületett gyermekre 144 ezer halálozás jutott, azóta viszont folyamatosan nyílik az olló a két adatsor között, 2010 óta átlagosan 30-40 ezerrel többen halnak meg az országban, mint ahányan születnek.

A születésék számát tekintve a tavalyi volt a mélypont, ráadásul a termékenységi arányszám is csökkeni kezdett. (Ez az adatsor vizsgálja, hogy egy nő élete során hány gyermeket szül.) 2021-ben még ez a mutató 1,59 volt, tavaly 1,5-re esett vissza. A népességszám szinten maradásához ennek az értéknek 2,1-nek kellene lennie, ez utoljára 1977-ben volt így. Ez különösen annak tükrében fest rosszul, hogy a 2010 óta regnáló kormány a legnagyobb hangsúlyt a családpolitikára fekteti.

Az nem újdonság, hogy Somogy népessége folyamatosan fogy, egy közepes méretű város lakosságszámának megfelelő emberrel élnek kevesebben a vármegyében, egészen pontosan 11 év alatt 23 ezerrel kevesebben.

Ráadásul fele annyian születnek, mint ahányan meghalnak. Az elmúlt évben mindössze 2200 gyerek született Somogyban, emellett pedig 4450-en haltak meg. Ha pusztán a statisztikai adatokat vesszük alapul, akkor ez a jövőben sem valószínű, hogy változni fog, hisz a somogyiak csaknem negyede 65 éves vagy annál idősebb.

(Kiemelt kép: depositphotos.com)

Megosztás