Kormányinfó: védelmi hozzájárulást kell fizetniük a bankoknak és a multiknak

Rendkívüli kormányinfót tart ma délelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Egyebek között kiderült, hogy a bankoknak, a multiknak és az energiacégeknek továbbra is különadót kell fizetniük, csak nem extraprofitadónak, hanem védelemi hozzájárulásnak fogják nevezni.

Azt még nem tudni, hogy mennyit, mert a védelmi hozzájárulásként hivatkozott különadó részletszabályait még nem dolgozták ki, de az biztos, hogy augusztustól mindhárom szektornak fizetnie kell. Ettől 400 milliárd bevételt remél a kormány. Ezeken túl

  • megemelik a tranzakciós illeték mértékét,
  • a devizaügyletekre valutaváltási illetéket vetnek ki,
  • de árstopot vezetnek be a lakossági számlavezetési és kártyahasználati díjra, azaz a vállalkozóknak, cégeknek ezt követően többe kerülnek majd ezek a tételek.

Továbbá marad a kiskereskedelmi adó is, ami önmagában 4 és fél százalékkal növeli az árakat a 27 százalékos ÁFÁ-n túl a boltok polcain.

A most elfogadott úgynevezett háborúellenes akcióterv részeként a sajtótermékeknek nyilvánosságra kell hozniuk az EU-n kívüli támogatásaikat, és a kormány fenntartja a jogot arra, hogy ezeket „visszautalják a feladónak„. A tervezet még itt sem készült el, a részletek kidolgozására az Igazságügyi Minisztérium kapott felkérést.

Vitályos Eszter kormányszóvivő a kormányinfón bejelentette, hogy azoknak a pároknak, akik 2019 és 2021 vették fel a babaváró hitelt, ám a feltételeket még nem teljesítették (azaz nem született gyermekük), két évvel meghosszabbítják a teljesítés határidejét, azaz 2026-ig nyúlik ki a gyerekvállalási határidő. (Legalábbis azoknak, akiknek 2021-ben vették fel a babaváró hitelt.)

Budapest, 2024. július 8. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j) és Vitályos Eszter kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. július 8-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Megosztás