Még határozottabb fellépést ígér a gyorshajtókkal szemben a Nagyatádi Rendőrkapitányság

A balesetek száma jelentősen, csaknem a felére csökkent a Nagyatádi Rendőrség illetékességi területén az egy évvel korábbihoz képest. A nagyatádi rendőrök felderítési rátája 84,6 százalékos. A képviselő-testület csütörtöki ülésén tartotta meg beszámolóját dr. Györkös Balázs r. alezredes.

Nagyatád közrendjének és közbiztonságának helyzetéről tartott beszámolót a képviselő-testület előtt dr. Györkös Balázs r. alezredes és Molnár Gábor rendőrfőkapitány. A dr. Györkös Balázs által vezetett Nagyatádi Rendőrkapitányság illetékességi területe két járásra (a nagyatádi és a csurgói) terjed ki, amely 2 várost és 34 falut jelent valamivel több mint 40 ezer lakossal.

A beszámolóból kiderült, hogy Nagyatádon a regisztrált bűncselekmények száma csökkent, míg 2022-ben 119 bűncselekményt követtek el, addig 2023-ban héttel kevesebbet.

Közterületen a leggyakrabban a testi sértés, a garázdaság, a lopás és a rongálás, vagy ezek kombinációja jelenik meg. Az ilyen bűncselekmények száma hasonló a 2022-es évhez, akkor 35 volt, 2023-ban pedig 36.

Összesen 57 kiemelt bűncselekménnyel volt kénytelen foglalkozni a Nagyatádi Rendőrkapitányság az elmúlt évben. Ezek között például a testi sértés, a garázdaság, a lopás, a csalás, a rongálás és a jármű önkényes elvétele jelenik meg. Lakásbetörés tavaly nem volt Nagyatádon.

A kiemelten kezelt bűncselekmények körén kívül eső, nagyobb esetszámban előforduló, jellemző bűncselekmény az online elkövetett csalás volt. A 2023. évben ebből 16-ot regisztráltak (a 2022. évben 14 ilyen történt) – olvasható a beszámolóban. Egyébként a nem kiemelten kezelt bűncselekmények száma 12,7 százalékkal csökkent a városban az elmúlt évben.

Ráadásul a felderítési ráta is kimagasló: 10-ből 8 elkövetőt elfog a rendőrség, ami országosan is kiváló eredmény, olyannyira, hogy 90 százalék feletti értékelést kapott a Nagyatádi Rendőrkapitányság az ORFK-tól. Ezen kívül csak egy ilyen kapitányság van egész Magyarországon – emelte ki Molnár Gábor somogyi rendőrfőkapitány.

Az online térben elkövetett csalásokkal kapcsolatban a kapitányság vezetője elmondta, hogy éppen csütörtökön fordult hozzájuk egy áldozat, akinek 5 millió forintnál is több pénze bánta a csalókkal való találkozást. Felhívta a figyelmet, hogy az állampolgárok legyenek körültekintőek, hisz a legtöbb esetben külföldi számlára utalják a csalók a pénzt, így a rendőrségnek még nehezebb dolga van, de természetesen mindent megtesznek azért, hogy visszaszorítsák a csalókat, például az állomány kötelékében dolgozik egy rendőr, aki csak ezekkel foglalkozik, sőt, vármegyei szinten külön csoport foglalkozik az ilyen csalások visszaszorításával, felderítésével.

Sebességtúllépés miatt 4085 alkalommal intézkedtek a nagyatádi rendőrök 2023-ban, míg a passzív biztonsági eszközök használatának elmulasztása miatt 1545 esetben. Ittas vezetővel 207 alkalommal találkoztak, miközben 34 ezernél is több alkalommal szondáztatták a sofőröket. Közlekedési balesetben összesen 39 sérülésről számoltak be, közülök 13-an súlyosan sérültek meg, egy ember pedig elhunyt.

A nagyatádi rendőrök célkitűzése a 2024-es évre egyebek között az, hogy az idősek és a külterületi ingatlanokban, valamint elnéptelenedő falvakban élők sérelmére elkövetett bűncselekményeket megelőzzék. Kiemelt feladatként tekintenek az áldozatsegítésre. A vezető elmondta, hogy nem fordulhat elő az, hogy valaki hozzájuk fordul és nem kap segítséget.

Dr. Ludas László alpolgármester és Pallai Lászlóné képviselő is a városon belüli gyorshajtások visszaszorítása érdekében tett erőfeszítések fokozására kérte a rendőrséget. A rendőrség még szigorúbb, még átfogóbb ellenőrzéseket ígért ezzel kapcsolatban.

Ormai István a beszámolóra reagálva megköszönte a rendőrség munkáját és együttműködését, méltatta a szakmaiság még nagyobb térnyerését a kapitányságon.

– Tendenciaszerűen csökken a bűnözés Nagyatádon, a kapitányságon markáns szakmaiság érvényesül és kiegyensúlyozott, eredményes a rendőri munka Nagyatádon – fogalmazott a polgármester.

A testület egyhangúlag fogadta el a beszámolót.

(Kiemelt kép: SMRFK, archív)

Megosztás