Megjelent a rendelet a pedagógusok béremeléséről

Megérkezett az európai uniós pénzek egy része, a kormány csütörtökön rendeletben pontosította a pedagógusok, óvodapedagógusok béremeléséhez szükséges részletszabályokat. Az érintettek január 30-ig kapják meg az új kinevezéseket. Az emeléssel a pedagógusok bére az diplomás átlagbér 71,8 százalékát éri el.

A Belügyminisztérium közölte: a tanárok, tanítók, gyógypedagógusok és óvodapedagógusok bére januártól átlagosan 32,2 százalékkal emelkedik, és a béremelés a következő két évben is folytatódik. A béremelés 140 ezer köznevelésben dolgozó pedagógust érint, akik a februári bérkifizetéskor az emelt összeget kapják.

A rendelet tételesen felsorolja, hogy kategóriák szerint az illetmények havi alsó határát. Eszerint a

– a pályakezdő gyakornokok bére 2024-ben 528.800 forint;
– a pedagógus I. kategóriában a havi illetmény alsó határa 410 ezer forintról 538 ezer forintra nő;
– a pedagógus II. kategóriában a havi illetmény alsó határa 430 ezer forintról 555 ezer forintra nő;
– a mesterpedagógus kategóriában a havi illetmény alsó határa 520 ezer forintról 630 ezer forintra nő;
– a kutatótanárok esetében a havi illetmény alsó határa 640 ezer forintról 750 ezer forintra nő.

Megjegyzik, hogy az alsó sávhatárnál többet is kereshetnek, az egyes fokozatokhoz tartozó illetménysávon belül az illetményemelés mértékét a későbbiekben növelheti például a szakmai gyakorlati idő, a végzettség, az önként vállalt többletfeladatok, a tanított tantárgyak száma, és a munkakör munkaerőpiaci pozíciója. A mesterfokozat megléte további 2 százalékos, egyes kiemelt tantárgyak tanítása (matematika, kémia, biológia, fizika, földrajz, természettudomány, digitális kultúra) esetén további 4 százalékos illetményemelés jár.

A rendeletben azt is rögzítik, hogy a státusztörvényben szereplő teljesítményértékelés alapján az illetmény nem csökkenthető.

Az emeléssel a pedagógusok bére a diplomás átlagbér 71,8 százalékát érte el, a további emelésekkel 2025-re ez a szám 80 százalék lesz – írja a Belügyminisztérium.

Azt is kiemelték, hogy a köznevelésben dolgozó pedagógusok béremelésével párhuzamosan 24 ezer szakképzésben oktató bérét is emelik.

(Kiemelt kép: depositphotos.com)

Megosztás