Mi az a vezeték nélküli vezetékes telefon és miért szűnik meg?

A közlekedésimód-váltás és a különleges katonai művelet kifejezések korában nem lepődünk meg azon, ha azt halljuk, hogy megszűnik a vezeték nélküli vezetékes telefon. De mi az a GSM-RLL, miért nincs valódi vezetékes telefon és milyen megoldást választhatnak azok, akiket kellemetlenül érint a változás?

1997-ben járunk, amikor a vezetékes telefonhálózat kiépítése a kistelepüléseken és bizonyos városrészekben még túl drága volt, ezért a Matáv, a Magyar Telekom elődje gyorsabban bevezethető és költséghatékonyabb megoldást választott. Az előfizetők egy antennával rendelkező doboz (vevőegység) segítségével jutottak vezetékes telefonhoz, ami gyakorlatilag úgy működik, mint egy mobiltelefon: az antennán keresztül veszi fel a kapcsolatot a bázisállomással, tehát rádiójelekkel kommunikál.

A hagyományos telefonkészülék vezetékkel kapcsolódik ehhez a dobozhoz, így a telefonáló számára hasonló az élmény, mintha valódi vezetékes telefont használna. A Matáv akkoriban körülbelül 150 ezer ügyfelet szolgált ki a technológiával. Korábban megírtuk, hogy a Magyar Telekom nem árulta el, pontosan mely településeket érinti a szolgáltatás lekapcsolása, mindenesetre tudjuk, hogy az előfizetőket levélben értesítették Bolháson, Kivadáron, Polányban és Szabáson is.

A modern telefonszolgáltatások már interneten keresztül működnek, tehát ahol van internetszolgáltatás, ott technikailag megoldható lenne a vezetékes telefon fenntartása. Csakhogy a koax vagy optikai hálózaton érkező internet és televízió szolgáltatást nem feltétlenül a Magyar Telekom, hanem egy másik szolgáltató nyújtja ezeken a helyeken, így a telefonszolgáltatást tőlük kell megrendelni, amennyiben elérhető.

A GSM-RLL technológia mára elavulttá vált, az idén lekapcsolt 3G-nél is jóval régebbi. A vezeték nélküli vezetékes telefon megszűnését követően a mobiltelefonok használata lehet alternatíva, ezek valószínűleg hasonló vagy jobb minőségű kapcsolatra lesznek képesek, mint a “hagyományos” telefonkészülékek.

Az érintett kistelepüléseken 1997 óta sem épült ki a megfelelő infrastruktúra, amely a legmodernebb szolgáltatások nyújtását lehetővé tenné, ennek kiépítése pedig továbbra is költséges, vagy ami kiépült, azt másik szolgáltató üzemelteti.

A megyei hírlapnak nyilatkozó 82 éves polányi férfi szerint a telefonok régóta katasztrofálisan használhatóak a községben, ahol szintén megszűnik a vezeték nélküli vezetékes telefon.

Az ügyfeleknek küldött levél alapján a megszűnés oka a hálózatfejlesztés, így remélhetőleg a szolgáltató jobb mobilszolgáltatást kínál majd a lakosságnak a fejlesztést követően.

Úgy tűnik, a vezeték nélküli vezetékes szolgáltatások ismét trenddé váltak, egy másik szolgáltató mobilhálózat segítségével nyújt otthoni internetszolgáltatást a sokkal modernebb 4G és 5G technológia segítségével.

A jövőre induló Digitális állampolgárság programnak köszönhetően a korábban személyes megjelenést igénylő ügyek jelentős része otthonról is intézhető, az EESZT rendszerében már most rengeteg egészségügyi adat elérhető, a médiafogyasztás szempontjából egyre inkább megkerülhetetlen az internet, és az oktatásban is nagyobb szerepet kap a digitalizáció – az ezekhez való hozzáférés pedig a kistelepüléseken is épp olyan fontos, mint a városokban.

(Kiemelt kép: depositphotos.com)

Megosztás