36-an futották le tegnap az 50 kilométeres távot

A leggyorsabb versenyző 3 óra 22 perc alatt teljesítette a távot, az utolsó versenyző 5 perccel a pályazárás előtt ért célba. A Magyar Atlétikai Szövetség nemzetközi bronzérmes minősítést adott a nagyatádi pályának.

Tegnap délben rajtolt el Nagyatádon a 2021-es 50 kilométeres Ultrafutó Bajnokság 39 résztvevővel. Az emberfeletti táv során volt némi lemorzsolódás: összesen három versenyző volt kénytelen feladni a versenyt. A távot a Zrínyi utcában a strandfürdő és az Atád Áruház parkolója között kijelölt pályán kellett teljesíteni, összesen 25 darab 2 kilométeres kör lefutásával. A Magyar Atlétikai Szövetség hivatalosan is hitelesítette a pályát, a verseny pedig nemzetközi bronzérmes minősítést kapott. A bajnokságot megrendező eXtremeMan Kft. a jövő évben is szeretne élni a szervezé jogával. 

A bajnokság rajtja
A bajnokság rajtja

A limitidők szerint a versenyzőknek a rajtot követő 6. órában meg kellett kezdeniük az utolsó körüket, és 6 óra 15 percig célba kellett érniük. Hatalmas tapsvihar fogadta az utolsó, legkitartóbb versenyzőt, Varga Bettinát, aki 5 perccel a szintidő előtt ért célba.

Varga Bettina a célban
Varga Bettina a célban

Viszonyításképpen: a gyakorlott, elit hosszútávfutók elképesztő tempót tudnak huzamosabb ideig fenntartani, akár 3 perc 30 másodperces kilométereket is tudnak futni. Jelenleg az 50 kilométeres táv világrekorderei a brit Alyson Dixon a nők versenyében 3:07:20-es idővel (2019), a férfiaknál pedig Thompson Magawana tartja a csúcsot 2:43:38-es idővel – utóbbi rekord immár 33 éve megdöntetlen.

A hivatalos pályákon futott legjobb magyar csúcstartóink a nők versenyében Staicu Simona, aki több távon is a legjobb magyar időket tudhatja magáénak. 2015-ben a velencei Ultrafutó Kupa 3. állomásán 3:32:17-et futott 50 kilométeren, de például a kétszer ilyen hosszú Two Oceans Marathon versenyén 50 kilométernél a részideje 3:17:35 volt 2007-ben.

A férfiak mezőnyében Steib Péter tartja a hivatalos legjobb időt 50 kilométeren: 2008-ban Debrecenben 2:58:16 másodperces időt teljesített.

Ehhez képes valamivel szerényebb, de ugyanúgy elismerésre méltó időeredmények születtek a tegnapi megmérettetésen. Esőként a balatonfüredi Petróczi Márton ért célba 3:22:22-es idővel. A legjobb női versenyző, a tiszakécskei Ménes Anita ötödikként teljesítette a távot a versenyóra 3:40:04-es állásakor.

A két bajnok
A két bajnok

Az este hat órakor kezdődő eredményhirdetés során az abszolút verseny első három versenyzőjét szólították a dobogóra, akik a Magyar Atlétikai Szövetség hivatalos érmét vehették át, valamint a Kométa ajándékcsomagját. Theo Spilleman, Nagyatád lelkes sportaktívája pénzdíjat ajánlott fel a legjobb versenyzőknek.

Az abszolút verseny legjobbjai
Az abszolút verseny legjobbjai

A végeredmények:

50Km Országos Bajnokság, abszolút női

1.      Ménes Anita Tiszakécske VSE 3:40:04

2.      Cseke Lilla ELTE SE Sashegyi Gepárdok 3:42:27

3.      Garai Ágnes Szonja ELTE SE Sashegyi Gepárdok 3:51:11

A legjobb női futók
A legjobb női futók

50Km Országos Bajnokság, abszolút férfi

1.      Petróczi Márton Balatonfüredi Atlétikai Club 3:22:22

2.      Zabari János TFSE 3:28:34

3.      Török-Ilyés László Szigethalmi Ultrafutók Egyesülete 3:31:04

A legjobb férfi futók
A legjobb férfi futók

A legjobb nagyatádi versenyző Illés Krisztián volt, aki 23. helyen végzett 5:33:51-es idővel. Az eredményhirdetés részeként a Triatád sportegyesület bajnoki csapata is kapott egy tiszteletbeli összeget Theotól, melyet az edző, Tóth Gábor vett át a fiúk nevében.

A Triatád bajnok fiúcsapata és edzőik, valamint Theo Spilleman
A Triatád bajnok fiúcsapata és edzőik, valamint Theo Spilleman

A részletes eredmények elérhetők az Evochip oldalán.

 

Megosztás