Akár 10 évvel tovább megmaradhatnak a szoborpark alkotásai a megfelelő gondozással

Erre vállalkoznak most azok a nagyatádiak, akik részt vesznek a „Fogadj örökbe egy szobrot!” kezdeményezésben. A héten tartották a leendő „keresztszülőknek” az első konzultációt, még várják a jelentkezőket.

„A fogadj örökbe egy szobrot!” program előzetes részleteiről egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk. Azóta a városi múzeum oldalára már felkerült annak a 40 szobornak a listája, melyek közül a nagyatádi magánszemélyek és civil szervezetek kiválaszthatnak egyet, hogy a következő két év során a gondját viseljék. Egy TOP pályázat keretében indult a kezdeményezés, melynek keretében összesen 30 alkotás karbantartását és állagmegóvását kívánják a szervezők megvalósítani az örökbefogadók segítségével.

A hivatalos örökbefogadó napot szeptember 28-án tartják a szervezők, eddig 19 alkotásnak találtak leendő „gazdát”. Az örökbefogadás természetesen csak névleges, a tulajdonjogot a szoborra nem lehet szerezni ezzel a jelképes gesztussal.

A szoborpark alkotásai folyamatosan ki vannak téve a természet eróziós hatásának, így nem egy közülük már komolyabb, szakipari igényű beavatkozásra, javításra szorul. A befogadók feladata elsősorban a javítást követő ápolás és tisztítás lesz. A konzerválási munkálatok elsajátítása irányított keretek között – 10 alkalmas alkotóműhely foglalkozás alkalmával, szakmai felügyelet mellett történik.

Hosszú távon egy összetartó erejű, civil aktivitást fokozó programot szeretnénk ebből kialakítani, mely köré a helyi közösség csoportosulna – mondta Pünkösd Márton a kulturális központ igazgatója a tegnapi első találkozón a szoborparkban.

 

Az örökbefogadási napot megelőzően két alkalommal tartanak konzultációt a leendő keresztszülőknek, ebből tegnap délután tartották az elsőt, melyen a program szakmai tanácsadója, Békési Ervin, nagyatádi származású szobrászművész is jelen volt. A szervezők a résztvevőkkel együtt körbejárták a szoborparkot és előzetesen felmérték, melyik alkotás milyen beavatkozásokra szorul.

 A mai napig, amikor itthon vagyok, kijárok a szoborparkba, látom, hogy már mindegyiket megviselte az idő. Ez egyszerűen a faszobrok esetében nem elkerülhető folyamat, van ami menthető, van, ami kevésbé – mondta Békési Ervin. – A faszobroknak ez a sorsa, egy-egy alkotás, ha csak viszonylag ritkán van kezelve, mondjuk 30 évet tud kihúzni. De persze ez adja a szépségét is, a múlandóság párhuzamban van az emberiséggel. Ezt persze sűrűbb gondozással jócskán meg lehet hosszabbítani. De egyszerűen a víz, a korhadás, a hangyák, a természet megeszi ezeket, nem ellenálló anyag a fa. Ez az anyag folyamatos mozgásban van, kiszárad, behasad – ahhoz hogy ezt elkerüljük, hermetikusan kéne elzárni, de akkor nem lenne szoborparkunk.

Békési Ervin a Sulyom című szobrot vizsgálva
Békési Ervin a Sulyom című szobrot vizsgálva

Az örökbefogadók főbb feladatai a lazúrokkal, olajokkal való kenések és csiszolások, tisztítások lesznek – tette hozzá Ervin. A két éves foglalkozásnak hála egyes alkotások élettartama akár 10 évvel is meghosszabbítható lesz.

A következő konzultációs alkalmat szeptember 14-én 17:00-kor tartják a szoborparkban. Aki regisztrálni szeretne örökbefogadónak, az keresse fel Koril-Kincses Kingát, a turisztikai központ vezetőjét. Az örökbefogadó űrlap elérhető a múzeum honlapján.

Megosztás