Életveszélyes fedetlen kutak rejtőznek mindenfelé

A települések határában tátonganak ezek, többnyire használaton kívüliek, viszont sem eltömítve, sem lefedve nincsenek. Eddig állatok estek a fogságukba, de ez emberekkel is előfordulhat.

Jellemzően senki, egyik hivatalos szerv sem tudta megmondani, hogy pl. Nagyatád környékén hány ilyen kút lehet. Csak a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat oldalán találtunk erről egy térképet, amin az látszik, hogy a belterületen lévő, vélhetően a lakosság által ásatott és használt kutakon kívül két tucat is lehet a város határában.

Forrás MBFI
Forrás MBFSZ

Közülük az igazán veszélyesek az ún. meliorációs kutak, ezek a talaj termőképességének a megőrzését célozták.

Ezek 60-70 éve épültek, összegyűjtötték a fölösleges csapadékvizet a mélyfekvésű területeken, ahonnan aztán levezették azt a Rinyába – mondta a témára rálátó egyik forrásunk. – Ezek a kutak olyan területeken találhatók, amelyek már régen magánkézbe kerültek, esetleg, úgymond senkihez sem tartoznak.

Legutóbb néhány hete számoltunk be róla, hogy egy ilyen, földfelszínhez közeli fedetlen kútba esett egy kutya Nagyatád külterületén, a régi Rinya-híd közelében.

Óriási szerencse, hogy a kutyám megúszta komolyabb sérülések nélkül, de ennyiből én is belezuhanhattam volna a 4 méter mély betongyűrűk közé – mondta az eset kapcsán a gazdája, aki felhívta figyelmünket a témára. – Egyébként a balesetet okozó kútra azóta visszatették a fedlapját, de annak a közelében, 30 méteren belül még kettő található. Sajnos, ezek a lefedések ideiglenes megoldások, bárki könnyedén eltávolíthatja azokat.

Megkeresésünkre a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt írta, sok baj forrása lehet egy nem használt és le nem fedett, szabályosan meg nem szüntetett ásott vagy fúrt kút. Ők is többször beszámoltak már arról, hogy ilyennek a fogságába esett kutya, macska, előfordult, hogy birka is.

Arra kérjük a földtulajdonosokat, ha van a saját területükön nem használt ásott kút, akkor a baleset megelőzése érdekében gondoskodjanak annak eltömedékeléséről, illetve a kútfej megfelelő védelméről (lezárásáról)!

Abban az esetben, ha a kutat már nem szeretnék a jövőben használni, arra vonatkozóan vízjogi megszüntetési engedélyt kell kérni a vízügyi hatáskörrel rendelkező illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságtól.

Megkérdeztük a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot is, ők egyebek között azt válaszolták:

Minden esetben az ingatlan tulajdonosa felelős a területén/ingatlanán lévő kútért.

Hozzátették: az engedély nélkül létesített ásott vagy fúrt kutak tulajdonosainak 2023. december 31-ig kell kérelmezni a tulajdonukban álló kút fennmaradási, vagy megszüntetési engedélyezési eljárását. Amennyiben a tulajdonos fenti határidőig nem kérelmezi az eljárást, úgy vízgazdálkodási bírságot kell fizetnie.

A lezáratlan, rossz műszaki állapotú, gyűrűs kialakítású kút nemcsak állatra és emberre jelent veszélyforrást, hanem a felszín alatti vízkészletek minősége szempontjából is.

 

Megosztás