Élőláncot alkottak a nagyatádiak a pedagógusokért

Szülők, nagyszülők, diákok és pedagógusok vontak élőláncot Nagyatádon a Bárdos iskola Baross Gábor utca felőli oldalán. Az élőlánc a szakképző iskolánál kanyarodott el a sportcsarnok felé.

Sok szülő és diák is részt vett az esti tüntetésen Nagyatádon. Az országos megmozduláshoz csatlakozva a nagyatádiak az élőláncos tiltakozást választották.

– Szeretnénk, ha végre minél több ember szeme felnyílna, észrevennék, hogy jelenleg a magyarországi oktatás egésze mélyponton van. Bármennyire is titkolják, óriási a szakemberhiány, a tanterv átgondolatlan, összecsapott, a gyermekek pedig iszonyatosan túl vannak terhelve – panaszolta az egyik pedagógus. – Rosszul gondolják az emberek, hogy az elsődleges célunk a megalázó bér emelése, ez csak egy dolog a sok közül. Számunkra az a legfontosabb, ha a lehető legjobb körülmények között, a legjobb minőségű oktatásban részesíthessük a gyermekeket.

Sok szülő és diák is részt vett az esti megmozduláson. Egy kisgyerekes édesanya, babakocsit tolva mondta, hogy ő a jövő miatt jött el. Egy másik szülő elmondta, hogy szeretné, ha megfelelő minőségű oktatást kaphatna a gyereke.

Több pedagógus egyöntetű véleménye az volt, hogy tanszabadságra és szabad tankönyvválasztásra van szükség.

– Normális tanterv, normális eszközök. Ez a minimum. Nem fénymásolhatunk, nincs törlőkendő, wc papír. Nonszensz az is, hogy óránként két percet szellőztethetünk – mondták.

Az élőlánc mintegy kétszáz résztvevője a sportcsarnok lépcsője elé vonult. Pauska Mária nyugdíjas pedagógusként jött el. A férje is elkísérte.

– A kollégáimért és az unokánkért vagyunk itt – mondta. – Ő ötödéves egyetemista, pedagógusnak tanul. Annak ellenére, hogy már nem tanítok, még mindig ehhez a társadalomhoz tartozom.

Egy diák a tanárai melletti kiállásként állt bele az élőláncba.

– Az az érdeke a mostani és a következő generációnak, hogy normális képzést kapjunk, és normális képzést kapjanak azok is, akik pedagógusnak tanulnak. Most nincs rendes utánpótlás, a kormány ehhez elég jelentősen hozzájárul – fejtette ki a véleményét.

Egy nyugdíjas férfi az unokáját támogatta a jelenlétével.

– Ha mások nem is jönnének el értem, én eljövök másokért – mondta.

A sportcsarnok előtt összegyűlt emberek elénekelték a pedagógustüntetések kvázi hivatalossá vált „Mi vagyunk a grund” című dalát.

(Fotók: Röhrig Dániel)

Megosztás