Gyakran szemetes a Jókai utcai játszótér, panaszkodnak a lakók

Több esetben törött üveg került a homokozóba, ami veszélyezteti a gyerekeket. Hónapok óta gyakori a szemetelés a lakók szerint, a köztéri játékok körül üdítős dobozok, palackok, cigicsikkek vannak elszórva.

A Jókai utcában élők előszeretettel viszik gyermekeiket a Jókai utcai játszótérre. Azaz csak vinnék, de sajnos az utóbbi hónapokban a játszótér környezete gyakran nem tiszta: mindig találni ott elszórt szemetet, többségükben üres műanyag palackokat, üdítős dobozokat és temérdek mennyiségű cigarettacsikket – a dohányzást tiltó tábla ellenére. A hétvégén pedig valaki több méter vécépapírt hagyott hátra maga után – de legalább nem használtan. Erről készített felvétel az egyik helyi lakos, Domonkos Zoltánné Ilona.

Ilonka néni hetente egyszer jár a játszótérre, amikor az unokájára vigyáz. Most már szinte minden alkalommal először azt kell ellenőriznie, nincs-e a hinták körül törött üveg.

Múlt hétfőn egy csomó üvegcserepet találtunk, előtte pár héttel a domboldalon volt széttörve egy üveg. Folyton arra kell ügyelnem, hogy a pici ne menjen rá, mindig össze kell ezeket szedni előtte, nehogy megvágja magát. Beszélgettem  anyukákkal is erről, ők is azt mondják, hogy borzasztó a helyzet, esténként ott ranadalíroznak a fiatalok, cigarettáznak, és eldobják a csikkeket, abból marékszámra van a földön. Volt, hogy azt a 3 éves unokám vette föl, akkor meg is mondtam neki, hogy ki kell dobni. A homokozóba pedig valaki a kutyáját viszi odapiszkítani, nem egyszer találtunk benne kutyagumit. Jó lenne, ha esténként kinézne erre a rendőrség. Soha nem volt ilyen ebben az utcában, pedig két gyermeket felneveltem itt, igaz, azok még másik játszótérre jártak, de ott nem volt ennyi szemét.

Scheffer Noémi 6 éves kisfiával jár hetente 2-3 alkalommal a játszótérre. Őt is elszomorítja a kialakult környezet.

Sokszor energiaitalos dobozokkal van tele, csokis papírokkal, palackokkal, nagyon sok a cigicsikk, és ami a legborzasztóbb: a játékok körüli sóder tele van üvegszilánkokkal, amibe bármikor beletenyerelhet a gyerek. Ha ott valaki egyszer összetör egy üveget, abból még hónapokkal később is lehet találni valamit, állandó a veszély. Múltkor egy botra kötött villanyvezetéket találtunk, ami olyan volt, mint valami ostor. Nem jó ez így, rossz hangulata is lesz az embernek, amikor ezt látja, nincs olyan, hogy tiszta lenne a környezet a játszótéren.

A rendőrség és a közterület-felügyelők szabhatnak ki helyszíni bírságot a szemetelőkre tettenérés esetén, ami akár 30-50 ezer forint is lehet. De ehhez tényleg tettenérés szükséges – a közterület-felügyelők munkaidőben rendszeresen ellenőrzik a játszóteret, de a szemetelés általában az esti órákban történik.

Nagyon ritkán fordul elő, hogy valakit éppen sikerül rajtakapnunk – mondta Gresa János, közterület-felügyelő. –  Ha ez történik, azonnal összeszedetjük vele, utána vagy figyelmeztetésben, vagy bírságban részesítjük, indokolt esetben akár fel is jelenthetjük. Amennyiben bárki ilyet tapasztal, úgy munkaidőben értesíthet minket vagy pedig a rendőrséget.

A közterület-felügyelő hozzátette: pár évvel ezelőtt rongálásra is volt már példa a játszótéren, valaki az egyik csúszda kupoláját meggyújtotta. Akkor feljelentést is tettek, de a tettes nem lett meg.

A városgondnokság dolgozói a közterületi kukák kiürítésén felül rendszeresen tisztítják is a város zöld övezeteit a szeméttől.

A területesek rendszeresen megfordulnak a Jókai utcában és játszótéren is. Sajnos a szemetelés mindenhol elfordul – mondta az Atádhírnek Kutiné Csicskár Edit, a városgondnokság vezetője. – Az igazán nagy problémát a lakótelepi szemétgyűjtő konténerek köré nem szabályosan kihelyezett hulladékok jelentik. Rendszeresen raknak melléjük lomhulladékot, amit a szolgáltató nem szállít el, így ezt a város költségén a városgondnokság szedi össze és juttatja el a hulladékudvarra.

A tényszerűséghez hozzá tartozik, hogy hétfőn délután már nyoma sem volt a fent említett hulladékoknak a Jókai utcában, a városgondnokság munkatársai addigra ismét megtisztították a játszóteret.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás