Kétszázötvennél is több gyerek volt karanténban a héten Nagyatádon

Minden eddiginél több fertőzöttet azonosítottak Magyarországon egy nap alatt, több mint 15,5 ezret. Nagyatádon a háziorvosoknak napi 50-60 beteg pozitív tesztjéről van tudomásuk. Rendkívül gyorsan terjed az omikron.

A bölcsőde négy csoportjából kettő karanténban van a hét végéig, a másik kettőbe is csak pár kicsi jár. Az 50 kisgyerekből tíznél is kevesebb van most a bölcsiben. A 11 kisgyermekgondozó és dajka közül 5 covid-pozitív jelenleg.

Az óvodákból öt csoport hiányzott a héten, összesen mintegy száz kisgyerek: az első csoportnak a hét elején, az eddigi utolsónak szombaton jár le az időközben 5 napra rövidített karanténja, persze, a további megbetegedések nyomán újabb csoportok maradhatnak kényszerűen otthon.

Az egyik nagyatádi gyermekorvosi körzetben a 100-at, a másikban a 130-150-et is eléri a teljes betegforgalom naponta. Közülük napi 10-12 a koronavírusos az egyik gyermekorvos adatai szerint.

Rengeteg gyerek és szülő betegszik meg, rendelési időben már nem is tudjuk intézni a velük kapcsolatos teendőket, jelenleg is szinte csak a coviddal foglalkozunk – mondta egyikük.

A két általános iskolában is sokan vannak karanténban: a Bárdosban 53 diák és egy pedagógus, az Árpádban 63 tanuló és egy dolgozó, összesen 12 fertőzött diákról tudnak. Mindegyik osztályba járnak a gyerekek, mert az új szabályok szerint sehol sem kellett rendkívüli szünetet elrendelni.

A másfél-kétszeresére nőtt a héten a fertőzöttek száma az általunk megkérdezett felnőtt háziorvosok szerint.

Nagyon sok a pozitív, napi 8-10. Köztük van, aki otthon tesztelte magát, és van, akinek mi végeztük el ezt itt, a rendelőben – számolt be a helyzetről egyikük. – Szerencsére mostanában senki sem került tőlünk intenzív osztályra.

Többnyire légúti panaszokkal, erős torokfájással, száraz köhögéssel, hőemelkedéssel vagy lázzal keresik fel a covid-betegek a háziorvosokat, illetve gyakori a hasmenéssel, rossz közérzettel és ízületi fájdalmakkal érkező páciens is. A korábbi vírusvariánsok esetében jelentkező íz- és szagvesztés most nem jellemző.

Nálunk a héten a 48 táppénzesből 25 a covid miatt lett az, csúnyán emelkedett a számuk – mondta egy másik nagyatádi háziorvos. – Egész családokat tarol le a vírus, ahova bekerül, ott mindenkit elér: többnyire a kisgyerekek viszik haza, tőlük elkapja a testvér, az anya, majd az apa, végül a nagyszülők.

Az orvosok elmondása szerint a PCR-tesztet végző esetkocsik nem ritkán két, sőt, három nap után sem érnek ki a helyszínre. Akadt, aki katasztrofálisnak minősítette a helyzetet. Információink szerint a megyében napok óta mintegy 700 tesztet görgetnek maguk előtt az esetkocsik munkatársai, ezért nem jutnak a végére.

Somogyban egy nap alatt 500-nál is több fertőzöttet azonosítottak a legfrissebb adatok szerint, országosan pedig 15 526 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust. Ilyen sokat a járvány kezdete óta egyszer sem azonosítottak egy nap alatt. Ráadásul a tesztek több mint 38 százaléka lett pozitív (a WHO ajánlásában szereplő 5 százalékkal szemben), ami azt jelenti, hogy a 15 ezernél jóval magasabb lehet a valós szám.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Megosztás