Kismama: teher vagyunk a magyar egészségügy számára

Heteket halogatják a kötelező szűrővizsgálatokat, a tájékoztatás hiányára és az orvosi vizsgálatok elérhetetlenségére panaszkodnak országszerte a kismamák. Az apák videóhíváson keresztül láthatják először gyermekeiket.

A járvány miatt sok egészségügyi szolgáltatást most csak korlátozottan vehetünk igénybe. A legtöbb nem sürgős vizsgálatot inkább elhalasztják, ezzel is csökkentve a rendelőintézetekben annak az esélyét, hogy a sorban várakozó betegek egymásnak fertőzést adjanak át. Ez vonatkozik a nőgyógyászati vizsgálatokra is: csak a legszükségesebbeket végzik el, és a személyes konzultációra nincs mód. Sok kismamát foglalkoztat most a kérdés: hogyan fogja átvészelni a terhességet, hogyan kérhet orvosi ellátást egy olyan egészségügyi rendszerben, amelyet tartalék fokozatra kapcsolt az állam? 

Az orvosok egyrészt leterheltek, másrészt elérhetetlenek, és az általános ajánlásokat követve a minimálisra kell csökkenteniük a személyes kapcsolattartást – főként akkor, ha a nőgyógyász, háziorvos, védőnő a veszélyeztetett korosztályba tartozik, amire nagy az esély. Dr. Jaklovics Ferenc korábban kedden, szerdán és csütörtökön végezte a nőgyógyászati szakrendelést a Nagyatádi Kórházban, ám ez a járványveszély miatt megszűnt. Saját magánrendelését is be kellett szüntetnie. 

A nőgyógyászati szakrendelés most nem működik Nagyatádon, a magánrendelések pedig már a veszélyhelyzet kihirdetése óta szünetelnek. Én kitettem az elérhetőségemet facebookon, hogy bármelyik kismama telefonon tanácsot tudjon kérni tőlem – terhesgondozás esetén rögtön megadom, melyik szigetvári vagy kaposvári számot kell hívni, ezeket az elérhetőségeket a helyi védőnőknek is megadtam. A kötelező szűrővizsgálatokat most is elvégzik, de csak komoly előjegyzések alapján. Országszerte nem működik, sajnos a terhesgondozás úgy, ahogy kéne. Ennek az egyik fő oka, hogy ezt a szakterületet főként idősebb orvosok látták el, őket most hazaküldték, köztük engem is. De még ha kapnánk megfelelő felszerelést, de hát az sincs. Én egy ismerősömtől kaptam egy hónapja FFP2-es maszkokat. Sajnos, csak sürgősségi ellátás van, csak akkor veszik fel azonnal a kismamát, ha komoly görcsei vannak vagy vérzik. Nincs ez így jól – tette hozzá a nőgyógyász.

A nagyatádi nőgyógyászt most is kereshetik telefonon
A nagyatádi nőgyógyászt most is kereshetik telefonon

Országszerte aggódnak a leendő anyukák. Szerkesztőségünket felkereste egy Nagyatád környékén élő kismama, aki párjával évek óta nem tudott teherbe esni. A neve elhallgatását kérő hölgy, nevezzük Erikának, egy olyan nőgyógyászati betegségben szenvedett, mely miatt csak komoly nehézségek árán tudott a baba megfoganni – így aztán veszélyeztetett terhesnek számít. A picit augusztus elejére várják, a 6. hónapban volt, amikor beütött a járvány. Azóta a terhesgondozás is egyre korlátozottabb lett. Kezdve azzal, hogy a szülészorvosával, annak korára való tekintettel, többet nem találkozhatott. Aztán a kórházak ágykiürítésekor értesítés nélkül minden korábbi időpontfoglalást töröltek. 

Az egyik ismerősömnek, aki szintén várandós, a 18. heti kötelező ultrahangra volt időpontja. Én már hetekkel előtte figyelmeztettem, hogy telefonáljon oda, mert gondok lesznek. Addigra az én nőgyógyászomat kivonták a forgalomból, mert 65 év feletti. Amikor közeledett az ultrahangvizsgálat, végül betelefonált. Kiderült: a kórházak átszervezésével együtt kitörölték az összes időpontot, és a kötelező vizsgálatra legközelebb csak 2 hét múlva kapott új időpontot. Ha ő nem keresi meg őket, akkor ott a kórházban szembesült volna azzal, hogy nem tudják fogadni a korábban egyeztetett vizsgálatra.

Nehéz most egy kismamának megállapítani, hogy a kötelező vizsgálatokon kívül még milyen esetben keresse fel a kórházat – korábban ez nem volt megfontolás tárgya. Erika pár héttel ezelőtt furcsa, görcsös panaszokat érzékelt magán, és mivel veszélyeztetett terhes, nem várhatott a vizsgálattal. Szerencsére sikerült kérnie egy időpontot az egyik kórházba. Mint kiderült, helyesen tette.

Kiderült, hogy közel álltam ahhoz, hogy koraszülés induljon be, úgyhogy egy hétre bent tartottak. Korábban ezzel egyből Pécsre vittek volna, és bent tartottak volna szülésig, de most ott is megszűnt az osztály. Egy hétig voltam csak a kórházban, ami szintén fura, mert pár hónapja még kisebb komplikációkkal bent tartották szülésig a kismamákat, mivel ott van biztonságban mindenki, ha azonnali beavatkozásra van szükség. Most nagyobb dolgokkal is hazaengednek mindenkit. Nekem elvileg ágynyugalomra van szükségem, nem szabad semmi megterhelőt csinálnom, szigorú fekvést írtak elő. Ahhoz képest a kis holmimat a sürgősségiről csak kisebb kísérői segítséggel vihettem fel, és pakolhattam el magamnak mindent zéró segítséggel. Nyilván a kísérő családtag segített volna, de most senki nem mehet be. Csakhogy egyetlen nővér sem kérdezte meg, hogy szükségem lenne-e segítségre, nagyon rossz élmény egy kismamának, aki egyedül fekszik a kórházban. Értem én, hogy kevesen vannak, túlterheltek, de annyira magára van utalva az ember ilyen kiszolgáltatott állapotban, hogy az borzalom – panaszolta Erika

Egy hét után elbocsátották otthoni gyógyszeres terápiára. Felkészítették arra is, milyen esetekben menjen vissza, de attól fél, hogy legközelebb már késő lesz. Erika beszámolt arról, mit tapasztalt a kórházi tartózkodása során. Egyik ott kezelt sorstársa lombikprogram keretében lett várandós, ami miatt olyan gyógyszert szed, ami az immunrendszerét legyengíti. Amíg bent feküdt, elkapott egy komoly húgyúti fertőzést 7 hónap várandósan, ami után kétfélé antibiotikummal kezelték. Attól rettegett, mi lesz vele így a koronavírus-járvány alatt? Erika a szülészeten annak is szemtanúja volt, mit élnek át az új anyukák a szülést követően. A jelenlegi helyzetben ugyanis nem lehet velük az édesapa.

Nem egy és nem kettő újdonsült anyukát láttam sírni videótelefonálás közben, ahogy mutatják az apukának a gyermeküket, és ezek nem örömkönnyek voltak. Nem elég, hogy egy nagyon szép időszakot borzalommá és rettegéssé változtatott a vírus, de az, hogy mindent egyedül kell végigvinni úgy, hogy az egészségügyi dolgozók már most ki vannak készítve, így a szülés egy szörnyű élmény.

Erika tagja az augusztusban szülő kismamák országos facebook-csoportjának. Az ott megosztott tapasztalatok szerint a korábbiakhoz képest nagy mellőzésben részesülnek a várandós állapotban lévők.

Egy orvos anyuka például otthoni szívhangellenőrzővel vizsgálta a magzat szívverését. Mivel nem volt szabályos, és kevesebbet is mozgott a baba, ezért bementek a szülészeti klinikára. Miután a szülészorvosnak elmondta a tapasztalatait, ő azt válaszolta, hogy „ezzel a panasszal simán lepattinthatná”. Kioktató magatartással, vonakodva megnézte a szívhangot. „Rátette az ultrahangot egy másodpercre, dobbant háromszor, szerinte nem aritmiás. Orvosként tudom, egy másodperc alatt a szívritmuszavart nem lehet megállapítani” – írta a posztban a kismama.

Egy másik anyuka a kórházi beutalások körül kialakult fejetlenségről írt: „Kismamákat passzolgatják ide-oda, terheléses cukrom még nem volt, mert a kórházból elzavartak, hogy nem elég a kiskönyv, kell a beutaló. Mentem a háziorvoshoz, az meg leordított, hogy minek megyek oda várandósan, nem kell a beutaló. Felhívta a kórházat, ott is ordított valakivel, majd duzzogva adott egy beutalót, amivel végül nem is tudtak fogadni, mert „helyzet van”, menjek vissza április végén.

Egy másik kismama arról panaszkodott, hogy nem tudja, kihez fordulhat a jelen helyzetben segítségért.
Hetek, de már lehet egy hónapja is, hogy a védőnőt nem érem el. 20. hét óta nem látott senki, 28 hetes várandós vagyok. Mindenhol megy a találgatás, más védőnőtől kell megtudnom, hogy nálunk milyen vizsgálatok zajlanak, amik hétről-hétre változnak. Egyszer van II. trimeszteri szűrés, majd közlik, hogy nincs, aztán megint van. Ugyanez van a 30. heti ultrahanggal, hol van, hol nincs.”

Erika úgy érzi, a kismamákat nem tudja megfelelően ellátni a magyar egészségügy a mostani állapotában.

Egy mondatban meg tudom fogalmazni, amit érzek és érez a többi sorstársam is: teher vagyunk a magyar egészségügy számára. De erről nem az orvosok tehetnek – a szülészorvosommal telefonon továbbra is tudom tartani a kapcsolatot. Nincs igazán terhesgondozás, nincs kontroll vizsgálat, nincs védőnői segítség, csak a legminimálisabb szinten.

Felmerül a kérdés, hogy a járvány miatt mennyire kell aggódniuk a kismamáknak, mennyire veszélyes rájuk nézve a fertőzés? Erről Dr. Menyhárt Csilla szülész-nőgyógyász szakorvosnál érdeklődtünk. A doktornő szerint a kórházak elővigyázatossága a kismamák védelme miatt érthető ebben a helyzetben. 

– A vírus miatt most minden kórházban törekszenek arra, hogy lehetőség szerint a kismamáknak ne kelljen felesleges kockázatot vállalniuk, hiszen egy fertőzötteket kezelő intézményben nagyobb kockázattal kaphatja el bárki a vírust még az óvintézkedések ellenére is. Amennyiben egy várandósság egészséges, nem vállalják a felesleges kockázatot. De a kötelező vizsgálatokat szükséges lenne elvégezni, melyre, sajnos nem mindig kerül sor, ami nagyon elkeserítő. A kismamák félelme a vírussal kapcsolatosan érthető, hiszen a terhesség alatt az immunrendszer is másképp viselkedik. Ám az eddigi adatok azt mutatják, hogy a COVID19 vírus valamilyen oknál fogva nem betegíti meg a kismamákat jobban, mint az átlagpopulációt. Ellenpéldaként tudom felhozni a H1N1 járványt, ott a vírus több várandós anyuka halálához is vezetett, a koronavírusnál nincs ilyen ismert adat jelenleg. Olvashattunk róla, hogy teszteltek újszülötteket, akiknél pozitív lett a vírusteszt, pedig az édesanya tesztje negatív volt. Szerencsére azonban többségében a babák tünetmentesek, és általánosságban is elmondható, hogy a gyerekek valamiért jobban átvészelik a betegséget.  De természetesen ez nem jelenti azt, hogy nincs kockázat, a kismamáknak is nagyon elővigyázatosnak kell lenniük – figyelmeztetett a doktornő.

Egyelőre tehát a várandósoknak fel kell készülniük arra, hogy csak a legszükségesebb ellátásokat kapják meg – ez azonban egy aggodó, veszélyeztett állapotú kismamának koránt sem nyújt vigaszt. 

Megosztás