Lenyűgöző gólyafészkek madártávlatból Szerző: Katona József | 2021-06-10 09:00:00 | Címkék: beck patrik, tarany, állomány, fotó, gólya, nagyatád

Betekinthetünk a taranyi templom előtt magasodó gólyafészekbe, és megpillanthatjuk, milyennek látják onnan a világot kedvenc kelepelőink. Látványos drónfelvételeket kaptunk Beck Patriktól.

- 50-60 százalékára csökkent a somogyi gólyaállomány az elmúlt húsz évben - becsülte a folyamatot Mezei Ervin, a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre. - Míg például a berzencei gyepes területen húsz pár fészkelt a 90-es évek elején, mára tíz alá csökkent a számuk. 

A gólyák megritkulásának legfőbb oka, hogy csökkent a táplálkozóterületük, indokolta a szakember: megszűnt sok vizes gyep és tocsogós. Ráadásul az időjárás sem kedvező a gilicéknek: idén is hűvös és száraz volt a tavasz eleje, emiatt kevesebb hüllő,  kétéltű, rovar, féreg és csiga szolgált táplálékul számukra. Sajnos, afrikai telelőhelyeiken gyakran tömegesen vadásszák őket, pusztán hobbiból.

A természetvédelmi őr úgy véli, bízhatunk benne, hogy most már jelentősen nem fogyatkoznak tovább a hazai gólyák. Reméljük, Nagyatád környékén évtizedek múlva is gyönyörködhetünk kedvelt kelepelő madarunkban.

Beck Patrikról itt írtunk korábban.

A felvételek májusban készültek. Fotók: Beck Patrik
A felvételek májusban készültek. Fotók: Beck Patrik - A képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre!

Vissza az előző oldalra