Mától kötelező a lázmérés az iskolákban

Hőkapukat egyik nagyatádi iskola sem kapott, tegnap viszont megérkeztek az utolsó lázmérők is. Minden diák és tanár testhőmérsékletét megmérik a bejáratnál, 37,8 fok felett senki nem léphet be az iskolákba.

Az operatív törzs rendelkezése szerint október elsejétől kötelező a lázmérés az oktatási intézményekben. Ehhez érintésmentes hőmérőket használnak, a nagy iskolákban még hőkapukat is beüzemeltek. A nagyatádi iskolák az utóbbiból nem kaptak. A hőmérőket az fenntartó szerezte be az intézményeknek.

A Bárdos iskolában már tegnap letesztelték az új beléptetési módot: a reggeli órákban három iskolai alkalmazott állt az első bejáratnál, és minden gyermeknek megmérték a lázát. Az új intézkedés nem okozott fennakadást, viszonylag gördülékeny volt az eljárás.

A Bárdos iskolában 11 digitális hőmérőt kaptunk, az Árpád iskolában 9-et – nyilatkozta az Atádhírnek Iváncsics Gyula, a Bárdos iskola igazgatója. – Mindennapos protokollá válik ez az új beléptetés, mindenkit mérnünk kell, aki az iskolába akar belépni. Ha valamelyik diáknál két mérést követően is 37,8 fok feletti értéket kapunk, őt nem engedjük be, hanem elkülönítjük, és értesítjük a szüleit.

Az igazgató hozzátette: elővigyázatosságból a diákot abban az esetben is hazaküldik, ha több mérést követően is a határértékhez közeli, például 37,7 fokos testhőmérsékletet kapnak.

A nagyatádi középiskolákban a Kaposvári Szakképző Centrum belső utasítása szerint már szeptember elseje óta hőmérőzik a diákokat. A szakképző iskola 5, az Ady Endre technikum 8 hőmérővel dolgozik. A szakképző iskola bejárata előtt a kötelező védőtávolságnak megfelelően vonalakat festettek fel, ahol a diákoknak kell várakozniuk a lázméréshez. Ám nagy tumultus itt sem alakult ki a ma reggeli tapasztalatok alapján. Itt, mint megtudtuk, hetente egyszer az összes helyiséget fertőtlenítik ködgép segítségével, amely a fertőtlenítőszert porítva juttatja a levegőbe és ezáltal a felületekre. 

Megosztás