Megkezdődött a Széchenyi park korszerűsítése a beteg fák kivágásával

Összesen 58 öreg, beteg fát fognak kivágni, 135-öt kezelni és 145 újat ültetni. Emellett megújul a II. világháborús emlékmű és az ivókút is. A beruházás 138 millió forint uniós pályázati forrásból valósul meg.

Ma reggel 9 órakor kezdődtek a munkálatok a Széchenyi parkban. Ahogy azt korábban jeleztük már, 13:00 óráig a Széchenyi tér Kossuth utca – Hunyadi utca közötti szakaszán félpályás útlezárás lesz érvényben. Erre azért van szükség, mert folyamatban van a park több nagy fájának kivágása, eközben zajlik a lemetszett ágak aprítása és a darálék összegyűjtése, teherautóra pakolása. A gépek helyszükségletéből adódóan a park északnyugati oldalán található parkolót és útpályát használják erre.

Ormai István polgármester március végén számolt be a zöldövezet rekonstrukciós munkálatainak részleteiről facebook bejegyzésében. Eszerint összesen 58 örökzöld és lombos fát fognak kivágatni, melyek a szakértők szerint betegségük és koruk miatt már nem menthetők, sőt balesetveszélyesek is (gondoljunk csak a város karácsonyfájának kidőlésére tavaly januárban). A park egyes fái már 130 évet is megéltek, több közülük kiszáradt, belsejük elkorhadt, féloldalassá vált. Narancssárga pöttyel jelölték meg a balesetveszélyes fákat, és karikával azokat, amelyek egyéb beavatkozásra, úgynevezett odúzásra szorulnak: a fa ágaiban és törzsében lévő nagyobb üregeket kell kitisztítani és kezelni. Összesen 135 fa szorul odúzásra vagy egyéb egészségügyi kezelésre: alakító metszésre, taplógomba eltávolítására, faseb ápolására.

Ezt követően új növényeket fognak telepíteni a parkba: 145 lombos és örökzöld növényt összesen 29 fajtát: ebből 17 vadgesztenye, 13 tölgyféle, 14 hárs, 10 amerikai ámbra, 7 juharféle, 6 platán és 4 mamutfenyő. Ezen felül mintegy kétezer tő cserjét is telepítenek.

Mindez egy részletesen kidolgozott terv alapján történik, melyet a Pagony Táj és Kertépítész Iroda készített el, a kivitelezést a közbeszerzési eljárás nyerteseként a Novitas-Invest Kft. végzi. Minderre a nagyatádi önkormányzat 138 millió forintnyi uniós és hazai pénzügyi forrást nyert.

Nemcsak a növényzet, hanem a park egyéb tájelemei is megújulnak, köztük a II. világháborús emlékmű és a termálvizes ivókút is. Az emlékműről lecserélik az áldozatok neveit tartalmazó feliratokat, a kút medencéjének káváját pedig helyreállítják. Ezen felül a park északi részében kialakítanak egy új sétányt és pihenőhelyet padokkal, rézsűkkel és új növényekkel.

A rekonstrukciós munkálatok miatt jövő hétfőn is útlezárásokra kell számítani: 2021. április 12-én 8:00 órától 12:00 óráig a Széchenyi tér Zrínyi utca – Baross utca közötti szakaszát zárják le a kivitelező szervezésében.

Elkezdődött a Széchenyi park felújítása
Elkezdődött a Széchenyi park felújítása. Fotók: Röhrig Dániel

 

 

Megosztás