Nagyatádon és a járás összes településén lehet ingyenes wifi

Már lehet regisztrálni az ingyenes wifi-hozzáférési pontok közterületeken való létesítésére a WiFi4EU portálon – ezt Marija Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos jelentette be tegnap.

Az Európai Bizottság elindította a WiFi4EU portál működését, ami lehetővé teszi, hogy a magyar települések is regisztrálhassanak a portálon keresztül. Az uniós támogatásból ingyenes wifi-hozzáférési pontokat létesíthetnek a közterületeiken – közölte Marija Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos kedden.

A bizottság május közepén teszi közzé az első pályázati felhívást az ingyenes WiFi4EU hozzáférési pontok kiépítésére fordítható uniós finanszírozásról. Eszerint az Európai Unió a program keretében 15 ezer euró – mintegy 4,6 millió forint – értékű utalványt ad egy-egy önkormányzatnak, hogy a közösségi élet színterein – könyvtárakban, múzeumokban, parkokban, köztereken – internetkapcsolatot tudjanak kiépíteni.

Már nyilvános azon magyar települések listája is, melyek regisztrálhatnak. A listán nemcsak Nagyatád, hanem a járás mind a 18 települése szerepel. Ám az, hogy végül pályáznak-e, már más kérdés. Ugyanis a kiépítendő hálózatot 3 évig kötelező lesz fenntartani, a karbantartás költségei azonban már az önkormányzatokat terhelik. 

Információink szerint éppen erre végez költségszámítást Nagyatád Önkormányzata is, és annak tükrében terjesztik esetleg a képviselő-testület elé az ügyet.

Egyébként a WiFi4EU-hálózatok ingyenesek lesznek, nem lesznek rajtuk reklámok, és használatukért a felhasználóknak nem kell a személyes adataikat megadniuk.

Megosztás