Nagyatádon többnyire még kapható cukor

Mármint a hatósági áras kristálycukor. Kilóját 260 forint körüli áron kínálják. Némelyik boltban nincs, máshol legfeljebb két kilót lehet vásárolni.

Havonta egyszer hoznak általában, összesen 20-30 kilót, két nap alatt elfogy, aztán hetekig nincs – mondta az egyik nagyatádi boltban az eladó. Ott egyébként több mint 260 forintba kerül a hatósági áras kristálycukor, amikor éppen kapható. Folyamatosan van viszont porcukor, barna cukor és kockacukor is, utóbbiból egy fél kilós doboz majdnem 500 forint.

Üresek a polcok - olvasónk fotója
Üresek a polcok

A helyi Sparban 8-10 darab árválkodott a polcokon, hazai gyártású egy sem. A Tescóban szintén üres volt az olcsóbb hazai cukornak fenntartott polc, 239 forint lenne egyébként, helyette két tucat szlovák gyártmányúra leltünk 261 forintért. Gyakorlatilag ugyanez a helyzet a Penny Marketben, ahol a Tescóval megegyezően legfeljebb 2 kiló hatósági áras cukrot vásárolhatunk egyszerre. A Lidl-ben viszont 5 kilót is vehetnénk, csakhogy üresek voltak a polcok. A Coop-üzletben szintén nem volt kristálycukor, barna cukrot viszont vihetünk haza 1300 forintért.

Az árstopos termékek vásárlásának mennyiségi korlátozása nem először okoz gondot, legutóbb a befőzési szezon idején, augusztus végén-szeptemberben a megnövekedett kereslet eredményezett hasonlót. Most valószínűleg az ünnepi készülődés, a karácsonyi sütemények alapanyagának a beszerzése okozhatja a készletek apadását.

Az alapvető ok azonban továbbra is az, hogy az árstop miatt egyszerűen senkinek nem éri meg a cukor forgalmazása, a gyáraktól a kereskedőkön át az üzletekig a lánc minden szereplője csak veszít rajta.

 

Megosztás