Új harckocsik a hadiparkban!

Három új harckocsival bővül a Nagyatádi Hadipark gyűjteménye. A 15 millió forint értékű járművek térítésmentesen kerültek az önkormányzat tulajdonába.

A 69 Harckocsi Ezred Baráti Körének kezdeményezésére a honvédelmi miniszter három harcjárművet adományozott a Nagyatádi Hadiparkba. Az önkormányzat kérése alapján térítésmentesen került a közel 15 millió forint értékű adomány Nagyatádra.

A 69. Harckocsi Ezred egykori tagjai fogadták az új járműveket
A 69. Harckocsi Ezred egykori tagjai fogadták az új járműveket

Az első két jármű szállítása nevezetes napra esett: éppen ma, december 19-én ünnepli a hadipark 15 éves évfordulóját. A park egyszerű katonatörténeti kiállításként kezdte meg pályafutását 1999-ben. Az akkori kaposvári hadtest zászlósa, Fekete Attila kérte ki a tárgyak jelentős részét Kaposvárról, melyet a későbbiekben átengedtek a 69. Harckocsi Ezred részére. Az Önkormányzat a kiállítás számára rendelkezésre bocsátotta a korábbi gazdaasszony képző helyszínét, azzal a feltétellel, hogy az addigra összegyűjtött harckocsik ágyúja még véletlenül se nézzen a templom irányába – mesélte nekünk Hortobágyi Ferenc, a 69. Harckocsi Ezred Nyugdíjas Baráti Kör elnöke.

A mozgásképtelenné tett járműveket nem kis feladat volt mozgatni
A mozgásképtelenné tett járműveket nem kis feladat volt mozgatni

Az évek folyamán folyamatosan gyarapodott a gyűjtemény. Két évvel ezelőtt a kör ajándékozási szerződéssel átadta nagyatádi önkormányzat részére hadiparkot, akkor 45 millió forintra értékelték a hadipark kollekcióját. 2015-ös adatok szerint Somogy megyében ez a 3. leglátogatottabb kiállítóhely. Idén a vendégkönyvek alapján 4500 látogató fordult meg a hadiparkban.

Most tovább bővül a kiállított harci járművek sora: a két gumikerekes és az egy lánctalpas járművet a héten szállítja a honvédség a kiállítóhelyre. Ezek közül kettő ma érkezett meg: egy D-944 PSZH (azaz páncélozott szállító harcjármű), egy D-442 FUG (azaz felderítő úszó gépkocsi) és amit a következő napokban szállítanak majd Nagyatádra: egy BTR-50 PU (vagyis parancsnoki úszó harcállás). Utóbbit Feri bácsi kedvesen csak „vasalóként” becézett.

A nagyközönség a december 30-ai nyílt napon tekintheti meg először az új eszközöket.

Fotók: Röhrig Dániel
Videó: Grunner Fanni

Megosztás