Ünnepi menüsor kicsit másképp

Minden családban vannak nagy kedvencek, amiket szinte kötelező elkészíteni a karácsonyi vacsorára. Ám ha már unjuk a halászlevet és a rántott halat, összeszedtünk pár apróságot, amivel feldobhatjuk az ünnepi menüt.

Korhely halászlé, avagy halászlé kicsit másképp

Hozzávalók:
80 dkg pontyfilé
2 ponty fej
2 ponty gerinc
1 nagyobb keszeg
2 fej hagyma
2 paradicsom
6 babérlevél
6-9 szem egészbors
1 ek fűszerpaprika
2 dl tejföl
2 ek mustár
4 ek liszt
1 citrom leve és só

Elkészítés:
Tegyük fel másfél liter hideg vízben főni a halfejeket, a gerinceket, a keszeget, a babérlevéllel, a megpucolt, félbevágott hagymákkal, az egész paradicsomokkal és az egész borssal. Amikor elkezd lobogva forrni a lé, adjuk hozzá a pirospaprikát, és főzzük az alaplevet 45-50 percig. Ha kész, szűrjük le.
Amíg fő az alaplé, irdaljuk be minél aprólékosabban a pontyfilét: fordítsuk a bőrére, és éles késsel vagdossuk be egészen a bőréig. Sózzuk be, majd vágjuk 3-4 centis kis kockákra.
Tegyük vissza a láng fölé a leszűrt alaplevet. Műanyag edényben keverjük ki a tejfölt a mustárral és a pár kanál liszttel. Hőkiegyenlítéssel öntsük a leveshez: ehhez először a forró levesből merjünk a tejfölös habaráshoz, és kavarjuk teljesen simára. Ha a forró levestől felmelegszik a habarás, akkor öntsük át az egészet a levesbe, így nem fog kicsapódni.
Forraljuk össze a levest és tegyük bele a beirdalt ponty darabokat. Sózzuk ízlés szerint, főzzük további 10 percig, majd tálaljuk forrón kenyérrel, erős paprikával, és citrommal.

Tipp a dietetikustól: A zsíros tejföl helyett natúr joghurttal, a fehér liszt helyett teljeskiörlésűvel sűríteném. Általában nem a halászlével viszünk be túl sok kalóriát, hanem a hozzá elfogyasztott finom puha kenyérrel vagy házi készítésű tésztával, így ezekre is felhívnám a figyelmet, hogy igyekezzünk mértékletesen, és ha lehet a  magasabb rosttartalmút válasszuk, hiszen ezek telítő értéke sokkal magasabb, akár kenyérről akár tésztáról van szó.

(forrás: venusz.hu, kép: konyha24.hu)

 

Többmagvas rántott harcsa (2 adaghoz)

40 dkg harcsafilé
só ízlés szerint
2 dl napraforgó olaj (a sütéshez)
A panírozáshoz és a magos zsemlemorzsához
6 evőkanál finomliszt
2 db tojás
2 ek tökmag
1 ek napraforgómag
2 ek szezámmag
3 ek zsemlemorzsa

Elkészítés:
A harcsát kisebb darabokra, rudacskákra vágjuk, és enyhén besózzuk. (ha van időnk előtte 1 napra akár fokhagymás tejbe is áztathatjuk, így finomabb lesz a végeredmény.)
A magokat egy serpenyőben, együtt megpirítjuk, és egy késes aprítóval megőröljük úgy, hogy picit darabos legyen, majd összekeverjük a zsemlemorzsával.
A tojást felverjük, sózzuk, kevés vizet adunk hozzá.
Az olajat felforrósítjuk.
A haldarabkákat lisztbe, tojásba, majd a magos zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban mindkét oldalán megsütjük.
Papírtörlőre szedve leitatjuk róla a felesleges zsiradékot.

Tipp a dietetikustól: Halat ne csak karácsonytájt fogyasszunk, hanem lehetőség szerint hetente egyszer minimum. Magyarország vizeinek halait előszeretettel ajánlom, főként a ragadozó halak húsa kiemelendő, hiszen soványabb (pl. süllő, csuka), mint például egy zsíros tavi tükörpontyé. Halak húsa könnyen emészthető, magas víztartalma miatt, viszont vigyázzunk szálkás halat kisebb gyermekek ne fogyasszanak, neki a szálkamenteset javasoljuk.
Ha panírozás után a sütőpapírra helyezzük a halszeleteket, majd azokat megsprickeljük kevés -valamilyen-  növényi olajjal pl. olivaolajjal, majd sütés közben megforgatjuk ,egy egészségesebb, zsír és kalóriaszegényebb verziót kapunk. Köretként barna rizst és natúr vegyes salátát javasolnék. Barna rizst is el lehet készíteni 1 teáskanál olivával, vagy akár anélkül, kicsit hosszabb a főzési ideje, ezért több vizet igényel, mint a fehér rizs. Készíthetünk egy balzsamecetes dresszinget a salátára és máris nem lesz olyan száraz összességében az ételünk.

(forrás és kép: nosalty.hu)

Waldorf saláta (4 adaghoz)

3 nagy db zeller (gumó )
4 db alma (savanykás)
10 dkg ementáli sajt
3 dl habtejszín
2 ek majonéz
só ízlés szerint
2 ek citromlé
bors ízlés szerint (őrölt)
2 marék dió

Elkészítés:
A zellert és az almát meghámozzuk és gyufaszál vékonyságúra szeleteljük. Citrommal meglocsoljuk.
A sajtot is hasonlóképpen felvágjuk.
A diót durvára vágjuk.
A tejszínt habbá verjük, majd hozzákeverjük a majonézt.
Egy tálban összekeverjük a zellert, almát, sajtot és a diót. Ráöntjük a tejszínt.
Enyhén sózzuk, borsozzuk.
Hűtve tálaljuk.

Tipp a dietetikustól: Igazi téli, ízletes saláta, melyet szívesen ajánlok nemcsak karácsonykor, hanem télen bármikor. Különleges ízvilágú, de mégis pillanatok alatt elkészíthető finomság, melyet akár önálló ételként egy könnyű vacsoraként is el tudnék képzelni, hiszen komplett fehérjeforrás, és mondhatni vitaminbomba ez a saláta. Magas omega 3 zsírsavtartalma a diónak köszönhető. Ha  egy kicsit szeretnénk spórolni a kalóriákkal viszont, akkor mindenképp érdemes valamilyen sovány sajtot választani , a majonéz mennyiségét megfelezni és lehetőség szerint a light verziót választani , habtejszínt pedig natúr joghurttal helyettesíteném.

(forrás és kép: nosalty.hu)

Bounty golyó (28-30 db golyóhoz)

20 dkg kókuszreszelék
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg mascarpone
1 tábla csokoládé (60%-os)
Elkészítés: A mascarponét keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután adjuk hozzá a kókuszreszeléket, majd kézzel gyúrjuk össze a masszát. Ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá, ha édesebben szeretjük…

Ezután nedves kézzel formáljunk kb. diónyi nagyságú golyókat, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tálcára. Helyezzük be a fagyasztóba 1-2 órára, hogy a golyók teljesen megdermedjenek.

A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd gőzfürdő fölött, néha megkeverve olvasszuk fel.

Ezután vegyük ki a fagyasztóból a kókuszgolyókat, majd egyesével vonjuk be az olvasztott csokoládéval.
Én hurkapálcát szúrtam a golyóba, majd belemártottam az olvasztott csokoládéba. Ezután hagytam a felesleges csokoládét lecsepegni, majd visszahelyeztem a sütőpapírral bélelt tálcára. Mivel a golyók hidegek, így a csokoládé gyorsan megdermed.

Az elkészült golyókat ízlés szerint becsomagolhatjuk, és az ünnephez illően elajándékozhatjuk. Hűvös helyen hosszabb ideig tárolhatjuk, már ha meg tudjuk állni, hogy ne faljuk be egyszerre, mert annyira finom.

Tipp a dietetikustól: Ha ügyesek voltunk és kihoztunk 30 db tömör édességet, 1 db-al közel 90 kcal-át fogyasztunk el, így hát vigyázat, hogy mennyit falatozunk a finomságból. Ha cukorbetegként elszeretnénk készíteni nyugodtan megtehetjük, használjunk pl. cukor helyett eritritet így máris spóroltunk is kalóriát, hiszen az eritrit kalóriamentes, hátránya, hogy édesítő ereje gyengébb a cukortól, ezért 30-40 %-al többet kell belerakni, hogy az édesítő ereje hasonló legyen. Vaniliás cukor helyett aromával, vagy igazi vaníliával is kiválthatjuk a vaníliás cukrot. Ha desszertekről általánosan  van szó válasszuk a gyümölcsöseket, és inkább a pudingos nem pedig tejszínhabos változatokat.  A cukrot pedig ha nem is teljesen , de csökkentsük mindenképpen, a család lehet, hogy észre sem veszi majd, hogy a megszokotthoz képest feleannyi van benne.

(forrás és kép: cookta.hu)

Mindenek előtt a mértékletességet kell szem előtt tartani az ünnepek alatt, így nem kell aggódnunk, ha a szilveszteri ruhába akarunk, majd belebújni!

Megosztás