Változtatások nélkül folytatódik a tanév a nagyatádi általános iskolákban

A korlátozások sem szigorodtak, sem enyhültek. Jelenleg 4 tanár 18 diák van hatósági házi karanténban, de egy osztály sem tanul digitális tanrendben. A tanárok továbbra sem szerepelnek az oltási tervben.

Már a téli szünet előtti utolsó napokban átfogó takarító-fertőtlenítő munkákat végeztek a két nagyatádi általános iskolában, így az új évben ebben a tiszta környezetben kezdhették meg a több mint 800 diák tanítását. Továbbra is fennállnak a korábbi korlátozások: zárt terekben tanárnak és diáknak egyaránt kötelező a maszk viselése, az iskolába külsősnek csak előzetes egyeztetés után van lehetősége belépni, a kézfertőtlenítőket rendszeresen használják, és üzemszerűen működik mindegyik bejáratnál a hőmérő automata. Az októberi testhőmérséklet ellenőrzés kezdete óta eddig csak néhány esetben fordult elő, hogy valakinél a határérték feletti adatot, 37,8 fokot mértek. A protokoll szerint az illetőt ilyenkor 15 percre elkülönítik, és újra megmérik. Eddig a Bárdos iskolában csak egy esetben fordult elő, hogy valaki lázasan érkezett az iskolába, őt a szülei hazavitték.

Az elmúlt két hónap során összesen 7 tanár volt érintett koronavírus fertőzéssel-kapcsolatban. A Bárdos iskolából jelenleg 4 tanár és 13 diák tartózkodik otthon házi karanténban, míg az Árpád fejedelem iskolában a tanárok mind egészségesek, de 5 tanuló van karanténban. Egyik iskolában sincs átállva egy osztály sem tantermen kívüli digitális tanrendre.

Az új év kezdetével az iskolák nem kaptak újabb utasításokat, ami szerint a bevett járványügyi intézkedéseket módosítani kellene.

Egyelőre se szigorítás, se feloldás nincs még, ugyanazokkal a kondíciókkal kezdtük a 2021-et, mint amikkel zártuk a 2020-at – mondta az Atádhírnek Iváncsics Gyula iskolaigazgató. – Most a fő célunk, hogy a félév végéig rendben befejezhessük a témazárókat, megadhassuk az utolsó jegyeket. Január 22-ig tart a félév, reméljük tavasszal már alkalmasak lesznek a körülmények, hogy a szigorításokat feloldják. Mi már örülni fogunk akkor is, ha az évzárókat és esetleg a gyermeknapot májusban megtarthatjuk.

Erre persze leginkább akkor lenne esély, ha a tanárok javarésze addigra be lenne oltva a covid ellen. Azonban egyelőre úgy tűnik, a kormányzat szemében nem számítanak kiemelt csoportnak, nem szerepelnek az oltási tervben, annak ellenére, hogy tesztelési tapasztalatok alapján a fertőzés terjedése szempontjából második helyen vannak az oktatási intézmények munkavállalói. Egyelőre úgy tűnik, hogy a tanárok az utolsó körben, az átlagpolgárokkal együtt fogják megkapni a vakcinát.

A Pedagógusok Demokratikus Szövetsége követeli, hogy a kormány alakítsa át az oltási tervét úgy, hogy más európai országokhoz hasonlóan az oktatási dolgozók az egészségügyi és szociális dolgozókat követően kerüljenek sorra az oltási rendben.

A nyitókép illusztráció. 

Megosztás