Drámai terhelés alatt a kórházak

Újabb osztályokat kényszerülnek megnyitni a koronavírusos betegeknek, csakhogy egészségügyi dolgozóból nincs több, már a működőképesség került veszélybe. Nagyatádon és Kaposváron is tele vannak a Covid-osztályok.

Ilyen gyors ütemben még sosem romlott a helyzet: egyetlen nap alatt 383-mal több fertőzöttet azonosítottak Somogyban, az elmúlt 24 órában 16.193-ra nőtt a számuk. Éppen tegnap írtunk róla, hogy Somogyban terjed az egyik leggyorsabban a koronavírus, egy hét alatt 1977-tel több fertőzöttet azonosítottak. A ma megjelent legfrissebb adat ennél is sokkal rosszabb.

Országosan is rémisztő a helyzet, a végét járja a kórházi kapacitás Magyarországon, olykor komplett családok kerülnek kórházba koronavírus-fertőzéssel – mondta el Zacher Gábor toxikológus a 168 órának. A toxikológusnak naponta három-négy vagy annál is több beteggel kell közölnie, hogy lélegeztetőgépre fogják kapcsolni, és lehet, soha többet nem ébred fel.

A legfrissebb adat szerint sosem volt még ennyi koronavírusos egyszerre kórházban: már 8270-en vannak. A drámai helyzetet támasztja alá, hogy a rezidensek átirányításával is segíti a kormány a kórházi betegek ellátását – közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság szombaton az MTI-vel.

Ekkora leterheltséget még soha nem élt át a magyar egészségügy Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint. A frontvonalban dolgozók 5-ször 12 órában dolgoznak egy héten, egy-egy nap megszakítással próbálják a felkészülést biztosítani, ezt hosszú távon nehéz fizikailag és lelkileg is elviselni, különösen ott, ahol naponta halnak meg betegek.

„Itt az ideje az önkéntesek tömeges bevonásának, meg kell nézni, hogy a lakosok közül, kik azok, akik vállalnának ilyen munkát” – erről pedig Szijjártó László, az orvosi kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke arról beszélt az RTL Klubnak.

Visszatérve szűkebb térségünkbe: Kaposváron a hétvégén egyik napról a másikra 14 százalékkal nőtt a Covid-osztályokon fekvők száma. Száznál is többen fekszenek a kórház Covid-osztályain, és az intenzív szintén tele van az ott ápoltakkal. Kaposváron újabb osztályt, legutóbb a szemészetet készítették elő arra, hogy Covid-részleggé alakítsák a növekvő számú bekerülők számára.

A Nagyatádi Kórházban is néhány nap alatt gyorsan romlott a helyzet: már három Covid-részleg működik, egyenként 26-32 beteggel, a negyediket pedig a koronavírus-gyanúsaknak tartják fenn. Egy-egy osztályon egyszerre két ápoló teljesít szolgálatot, 3 órás váltásokban dolgoznak. Az intenzív osztály ágyai tele vannak, ott már nem is jut hely mindenkinek, már máshol is lélegeztetnek. A kórházba egyre-másra érkeznek a mentők, szállítják az újabb betegeket.

Nem csoda, hogy ilyen körülmények között mind több figyelmeztető jelzés jön az állami ellátórendszerből. Az egyik ápoló azt mesélte, hogy délután fél 5-kor tudta megenni az ebédjét, minden nap csak este ér haza a munkából. Egy másik arról beszélt, hogy az iskolák lezárása miatt a gyereke otthon van, ő pedig nem tud segíteni neki a tanulásban. Nem ő az egyetlen, aki azt fontolgatja, inkább felmond.

Nemcsak a fizikai, a lelki teher is egyre nő az egészségügyi dolgozókon. Az egyik orvos elmondása szerint nagyon nehéz szembesülni azzal, hogy a betege délelőtt még a folyosón sétál, készül haza, éjszaka pedig szólnak, hogy meghalt az illető.

Naponta 500 ember is meghalhat Magyarországon koronavírusban az IHME amerikai járványmodellező szakemberei szerint a járvány harmadik hullámában március végén, és minden eddiginél több ember fertőződhet meg – idézte a 444.hu. Előrejelzésük szerint júliusig pedig több mint negyvenezer (!) halálos áldozata lehet idehaza a járványnak. Azzal számolnak, hogy Magyarországon április elején tetőzhet a járvány, és a legjobb esetben is június vége felé csökkennek drasztikusan a számok. Ha csak megközelítőleg is pontos ez a számítás, nagyon sok két hétnek nézünk elébe. Márpedig az IHME októberben sem tévedett, amikor decemberre napi 200 Covid-elhunytat prognosztizált.

Mindennek ellenére a kormány továbbra sem látja szükségét a kendőzetlen tájékoztatásnak, pedig a helyzet súlyosságának nyílt bemutatása rendkívül sokat segíthetne a bizalom kiépítésében és az emberek helyes magatartásának alakításában.

Fotók: Röhrig Dániel
Fotók: Röhrig Dániel

 

Megosztás