53 versenyző 24 órán keresztül úszott a városi strandon

A hétvégén két év kihagyás után ismét megrendezték városunkban a 24 órás úszóversenyt. Az öt csapat szombat déltől vasárnap délig összesen több mint 400 kilométert úszott.

Alig egy hét telt az eXtremeMan triatlonverseny óta, és máris újabb maratoni távokat teljesítettek városunkban: összesen 53 versenyző vett részt a 2. Nagyatádi 24 Órás Úszáson. A név pontosan leírja a kihívást: éjjel-nappal, kerek 24 órán át a medencében tartózkodva kellett a kilométereket gyűjteni. Ezt nem egyénileg, hanem csapatokkal, egymást váltva kellett teljesíteni. Az első versenyt a szervezők 2020-ban tartották, utána a pandémia és a zsúfolt versenynaptárak miatt egy darabig nem lehetett hasonló rendezvényt szervezni, most viszont újra vendégül látták városunkban a kihívást kereső úszókat. A versenyzők az ország több területéről érkeztek, úgy mint Budapest, Pécs, Kecskemét és Kaposvár, illetve idén két nagyatádi csapat is képviseltette magát. Ahogy 2020-ban is, most is rendkívül pozitív fogadtatásban részesült a verseny.

Külön frissítősátrat állítottak fel a versenyzők számára
Külön frissítősátrat állítottak fel a versenyzők számára

Létszámtól függően három kategóriában indulhattak a nevezők. 5-10 főig a sellő, 11-15 főig a delfin, 16-24 főig az ebihal csoportban. Értelemszerűen a kisebb létszámú csapatok nagyobb kihívásra vállalkoztak. Mivel 24 órás rendezvényről volt szó, ezért éjjel-nappal a strandon kellett tartózkodniuk a versenyzőknek: sátrat állítottak fel a füves területeken és itt is aludtak – amikor éppen nem úsztak.

A 24 órás úszóverseny
A 24 órás úszóverseny „sátortábora”

A versenyzők számára három étkeztetést biztosítottak: szombat este tésztaételekkel tankolhatták fel a szénhidrát-raktárakat, vasárnap reggel gyümölcsöt és péksüteményt majszolhattak, a verseny lefújása után pedig pizzát ebédelhettek az eredményhirdetés előtt. Szombat este a Woodpecker zenekar dallamai öntöttek lelket a kifáradó versenyzőkbe, kisebb koncertet tartottak az úszómedence mellett. Az úszásra várakozó résztvevők számára pingpong asztalokat állítottak fel, hogy a szünetekben is biztosított legyen az aktív pihenés.

Napközben még könnyen fordultak a versenyzők a medence partján, ám ahogy lement a nap, és mindenki kezdett kifogyni az energiatartalékaiból, rendkívül megpróbáltatóvá válik a verseny mind az úszók, mind a szervezők számára. Hajnali 1 és hajnali 5 között jött el a mélypont, amikor a fáradság, a sötétség és a hideg a legjobban megviselte a résztvevőket. Napfelkelte előtt 12 fokig hűlt a levegő, így míg napközben a víz felfrissítette a versenyzőket, addig hajnalban melegen tartotta őket. A versenyzők számára áldásos felüdüléést jelentett, hogy a strand termálmedencéje éjszaka is üzemelt, így az átfagyott úszók a „műszakukat” teljesítve felmelegedhettek a forró vízben. A metsző hideget még a frissítő sátorban kihelyezett forró tea enyhítette, amelyet amint felszolgáltak, a versenyzők azonnal megrohamoztak.

Vasárnap a verseny utolsó órájában minden csapat újra feléledt és minden energiájukat mozgósították a tagok, hogy minél több métert szerezzenek. Az utolsó percekben minden versenyző a part mellől biztatta a még vízben lévő úszókat.

Az öt csapat a 24 óra során összesen 416 kilométert úszott – vagyis mintha Nagyatádról elúsztak volna Miskolcra. A délután egy órakor tartott eredményhirdetésen az alábbi csapatokat díjazták teljesítményükért:

A szervezők három különdíjat osztottak ki: az Izgága Ebihalak trófeát a legfiatalabb csapat vehette át. Ezt idén is a Kaposvári SI csoportja szerezte meg, ahol az átlagéletkor 20 év és 1 hónap volt. A nagyatádi triatádosokból verbuválódott, Bukóforduló nevű csapatnak több volt a felnőtt tagja, ami felhúzta az átlagéletkort, ezért nem az atádiak kaphatták a különdíjat.

Az Óceán Bajnokai különdíjat a Budapesti Delfinek vehették át – ez a díj a leghosszabb távot teljesítő csapatnak járt, mondhatni a verseny abszolút győzteseinek. A 10 főből álló fővárosi csapat összesen 100 550 métert, vagyis több mint 100 kilométert úszott le, ezzel elérve a 2020-ban kitűzött célt, akkor ugyanis csak pár száz méteren múlott, hogy meglegyen a bűvös 100 kilométer.

A harmadik különdíj, az Atlantisz Bajnokai trófea, annak a csapatnak járt, ahol a legmagasabb volt az egy főre jutó leúszott méter. Ezt a kecskeméti és pécsi versenyzőkből összeállt, 6 fős Pécskemét nevű csapat nyerte: fejenként 14 217 métert úsztak a 24 óra leforgása alatt.

Ebihal kategória (16-24 fő):

I. Bukóforduló csapata 19 fővel: 77 900 méter

Delfin Kategória (11-15 fő):

I. Kaposvári SI csapata 13 fővel: 99 050 méter

Sellő kategória (5-10 fő):

III. NF7 (Nagyatádi Fürdők csapata): 5 fővel, 53 200 méter

II. Pécskemét csapata 6 fővel: 85 300 méter

I. Budapesti Delfinek 10 fővel: 100 550 méter

Az eredményhirdetés végén a szervezők ígéretet tettek arra, hogy a versenynek folytatása lesz és már a jövő évi dátumot is kitűzték: 2024. augusztus 17-én rajtol el a következő 24 Órás Úszás.

Megosztás