Még idén elkezdődhet a Nagyatádi Gyógyfürdő fejlesztése

A korszerűsítés és bővítés első ütemére nyújt be most egyedi kérelmet a város. 1,2 milliárd forintos támogatást kér a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt-től. Videón mutatjuk meg, milyen lesz az új gyógyfürdő.

A mozgóképes látványterv ugyan még nem végleges, de alapvetően hűen mutatja a teljes fejlesztés során megvalósítandó új gyógyfürdőt. Egyebek között az is jól látható, hogy az új burkolatot kapó épület homlokzata néhány eredeti elem visszaépítésével feligézi majd az 1900-as évek elején emelt fürdő külső megjelenését.

A képviselő-testület ma tárgyalt a Nagyatádi Gyógyfürdő fejlesztése első ütemének fedezetét biztosító 1,2 milliárd forint összegű egyedi támogatási kérelem benyújtásáról. A képviselők egyhangúlag támogatták a javaslatot.

Ennek értelmében az önkormányzat egyedi támogatási kérelmet nyújt be a gyógyfürdő fejlesztésére. Az átalakítás és a bővítés tervdokumentációja elkészült. A beruházás a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében valósulhatna meg, mégpedig 2,7 milliárd forintból.

Ám ennek egyelőre csak az első ütemére tud pályázni a város a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-nél. Az 1,2 milliárd forintos egyedi támogatásból a meglévő fürdőépületet korszerűsítenék, és bővítenék a szolgáltatások körét. Mégpedig így:

  • megnövelnék az öltözők, a közösségi terek és a gyógyászati kezelők alapterületét
  • kicserélnék az épület közműveit, az elektromos hálózatot, a vízelvezető csatornákat, és új fűtési rendszert építenének
  • külső hőszigetelést és új burkolatot kapna az épület, a homlokzata pedig néhány  elem visszaépítésével felidézné az eredeti, 1900-as évek elején emelt fürdő külső megjelenését
  • új gyógyvizes kutat és gépészeti berendezést építenének ki

– Egy több szolgáltatást nyújtó, modernebb, nagyobb befogadóképességű fürdőnk lesz a századelőt idéző külsővel – mondta Ormai István polgármester az ülésen. – A Nagyatádi gyógyfürdő jelképpé vált a városban, annak egy kiemelkedő értéke és lehetősége. Az 1906-07-ben épült fürdőre a befogadóképességét meghaladó igény van, egy-egy csúcsidőszakban sokkal több vendég  látogatná. 

A megvalósítás elkezdésének időpontja nagyban függ a kérelem elbírálásának és a közbeszerzési folyamatnak a hosszától.  A derűlátó forgatókönyv szerint leghamarabb idén októberben kezdődhet el a kivitelezés, és 2024 végén fejeződhet be.

Megosztás