A gimnáziumi képzéstől az újkúti úton át a Dankó rádióig

Miért hagyta az önkormányzat, hogy megszűnjön Nagyatádon a négy évfolyamos gimnáziumi képzés? Mikor teszik rendbe az újkúti utat? Nem fogható a Dankó rádió! Egyebek között ezek is elhangzottak a közmeghallgatáson.

Közmeghallgatást tartott tegnap Nagyatád képviselő-testülete. Hárman éltek ezzel a lehetőséggel.

A legtöbb témát Füstös Sándor vetette fel. Egyebek között rákérdezett: miért nem kezd valamit a város a Mándl-kastéllyal? Ormai István a válaszában rámutatott: a kastély magántulajdonban van, egyébként egy másik befektető megvenné, és már el is készítette a fejlesztési tervét, majd kiderül, megvalósul-e az elképzelés.

Füstös úr figyelmébe ajánlotta a testületnek, hogy az egykori laktanyában lakásokat alakíthatna ki. Erre reagálva elhangzott: már sok évvel ezelőtt – amikor a Nagyatád megkapta a honvédségtől a tulajdonjogot – eldöntötte a város: a 3,5 km-re lévő laktanya nem alkalmas lakóterületnek, ott jelenleg mintegy 30 gazdasági társaság működik, és hamarosan hasonló jellegű fejlesztés kezdődik. Egyébként a városban vannak lakásépítésre kijelölt övezetek.

Ugyancsak Füstös Sándor kérdezte: miért hagyta megszűnni az önkormányzat a nagyatádi Ady négy évfolyamos gimnáziumi képzését? A polgármester emlékeztette: 7 éve, amikor az intézmény állami kézbe került, tiltakozásul lakossági fórumot hívott össze az Ady aulájába. Akkor még 70%-ban gimnáziumi osztályok és tanulók jártak oda, és csak 30% volt a szakközépiskolai képzés. Mára ez az arány teljesen megfordult, már 80%-ban szakgimnáziumi oktatás folyik, mutatott rá Ormai István. A tiltakozásunk ellenére az államosítást követően a gimnázium igazgatója átvitte az intézményt a gazdasági minisztérium fenntartásába, téves felfogással egy olyan útra terelte, ami ide juttatta, összegezve: nemcsak hogy nem hagytuk, hanem határozottan tiltakoztunk ellene, és figyelmeztettük az iskola vezetését a következményekre.

A közmeghallgatáson Tóth Sándor azt kifogásolta, nem biztosítanak megfelelő termet a nyugdíjas klubok összejöveteleihez. Válaszul ígéretet kapott: jövő év végére felújítják a Korányi utca 5. alatt lévő helyiséget. Elmesélte még, hogy a Volán megszüntette a Nagyatádról közvetlenül Hévízre és Keszthelyre közlekedő buszjáratokat, valamint, hogy a városban nem jól fogható az idősek számára vonzó Dankó rádió adása. Mint mondta, mindkét ügyben a város vezetéséhez irányították: a Volán és a médiahatóság is arra buzdította, írasson levelet az önkormányzattal, akkor foglalkoznak a kérdéssel. Megírjuk a leveleket, válaszolta a polgármester.

Seres István felhívta a figyelmet: balesetveszélyes a jánosmajori és az újkúti út. Ormai István elmondta, hogy az előbbit folyamatosan karbantartják, zúzott kővel borítják az ott lakókkal egyeztetve, legutóbb szeptemberben tartottak ott erről megbeszélést. Egy-egy ilyen javítás egyébként 3-400 ezer forintba kerül. Mivel az áradás ebben az útban is károkat okozott, 650 méter hosszon szerepeltették a város vis maior pályázatában. Az újkuti szakasz pedig a körforgalomtól majdnem Újkútig a magyar állam tulajdonában van, a kezelője a Sefag Zrt., világította meg a tényeket Ormai István. Többször jeleztük a Sefagnak a problémát, még helyszíni bejárást is tartottunk velük, de azóta sem tettek semmit, mondta a polgármester, hangsúlyozva: van elég gondunk a saját útjainkkal, nem fogunk az állam helyett utakat építeni.

A nyitókép illusztráció. 

 

 

 

Megosztás