A járásban megfelelő az ivóvíz minősége

Ez derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tanulmányából. Az ellenőrző vizsgálatok elsősorban a szolgáltatott ivóvíz minőségét jellemzik az épületek belső hálózatának átadási pontjáig.

Azaz az épületek belső hálózatában bekövetkező esetleges minőségromlást (pl. ólom kioldódás, baktériumszaporodás) nem tükrözik. A belső hálózatok megfelelő állapotáért és üzemeltetéséért, az ott bekövetkező vízminőségi változásokért az épület tulajdonosa vagy üzemeltetője felelős – írják.

A járásban egyedül Kaszón mértek az előírtnál több mangánt az ivóvízben. Ennek, valamint az arzén (és a vas) határérték alatt
tartását kémiai úton, kálium-permanganát hozzáadásával oldják meg a községben. A járás többi településén megfelelő az ivóvíz minősége, Nagyatádon is hibahatáron belül vannak az értékek.

Az NNK azt írja még a tanulmányában, hogy a somogyi vízminták 1,2 százaléka kapott nem megfelelő minősítést, míg 14 százaléka tekinthető kifogásoltnak. 

Arra is van lehetőség, hogy egy település vízminőségének adatait megnézzük, ehhez nem kell mást tenni, mint felkeresni ezt a linket, és a keresőbe beírni a település nevét.

Megosztás