A somogyi orvosok kétharmada tag maradt

A Somogyban dolgozó 930 orvosból több mint 600 úgy döntött, hogy visszalép a kamarába. Országosan hasonló arányban, 33 ezren választották a tagságot. Ez megerősítette az orvosi kamarát, jelentette ki a szervezet elnöke.

Az országgyűlés kormánypárti többsége azt követően törölte el a kamarai tagságot kizárólagosan az orvosok esetében, hogy a testület tiltakozott a teljes hazai egészségügyi rendszer átalakításának egyes elemei ellen. Főként azt kifogásolták, hogy az új törvény az orvosok elvándorlásához vezet, és nem oldja meg a szakdolgozói hiányt. Minden orvosnak automatikusan megszűnt a tagsági viszonya, egyenként kellett nyilatkozniuk, hogy meg akarják újítani azt. Ennek a határideje április 1-jén járt le.

Harmincháromezer orvos akaratát, véleményét nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ez feljogosít bennünket arra, hogy továbbra is az egészségpolitika hiteles, politikamentes szereplői maradjunk. Hogy ez mennyire lesz sikeres, az elsősorban a kormányzati szándékon és együttműködési készségen múlik

– közölte Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke tegnap, hozzátéve: a kényszerű folyamat a kormányzati szándék ellenére nem meggyengítette, hanem megerősítette a kamarát.

A Somogyban dolgozó 930 orvosból több mint 600 kamarai tag maradt – válaszolta kérdésünkre dr. Dús István, a MOK Somogy Megyei Területi Szervezetének elnöke.

A testület egyebek között a kórházi orvosok ide-oda vezénylésének lehetőségével és a bizonytalan indikátorpontoktól függővé tett háziorvosi finanszírozással nem ért egyet. Az utóbbinak már vannak tapasztalatai, hiszen megérkeztek az első finanszírozási adatok, erről kérdeztünk meg háziorvosokat.

Átlagosan durván 100 ezer forinttal kevesebb lett a finanszírozásunk, ráadásul úgy, hogy még kompenzációt is bevezetett a kormány – mondta egyikük. – Az utóbbi egy hétben erre a problémára a kormány is rájött, három hónapra meghosszabbította az indikátorok átdolgozásának a határidejét.

Aki elvégezte az indikátorszűréseket, a pénzénél maradt. Szerintem annak lett jelentősen kevesebb a finanszírozása, aki ezeket nem csinálta – mondta egy másik, nagyatádi háziorvos. – Én elkezdtem a szűréseket és az azokra való beutalásokat, pl. kardiovaszkuláris, mammográfiás, magas vérnyomással vagy éppen cukorbetegséggel küzdők esetén. Kétségtelen, hogy sok időt vesz igénybe, betegenként 15-20 percet, de rendelés után csináljuk. Szóval, többletmunkával jár.

Más arra hívta fel a figyelmet, hogy alapvető gond az egységesítés, hiszen a praxis összetételétől is függ, hogy az adott körzet finanszírozása hogyan alakulhat. Egy biztos, még módosítják az indikátorrendszert. Ahogy az is: 

akárhogyan is matekoznak, zárt kasszából aligha lehet kihozni többet, mint amennyi benne van

– mint azt az egyik orvos megfogalmazta.

Nagyatád jelenleg két háziorvost és egy iskolaorvost keres, Dél-Somogyban csaknem minden 3. praxis betöltetlen. Az  egészségügyi rendszer átalakításának a tétje térségünkben az itt élő 65-70 ezer ember egészségügyi ellátásának a minősége.

Megosztás