A vértanúkra emlékeztek ma a múzeumkertben

Az 1848-49-es szabadságharc és forradalom vértanúira, hőseire emlékeztek ma Nagyatádon. A városi megemlékezésen a múzeum kertjében álló felújított kopjafánál helyezték el a tisztelet koszorúit.

Október 6-a 2001 óta gyásznap Magyarországon. Ezen a napon, az 1848-49-es szabadságharcot követően végeztek ki Aradon 13 honvédtábornokot, Budapesten pedig Magyarország első alkotmányos miniszterelnökét, Batthyány Lajost.

Lőpor és golyó általi halált halt reggel fél hatkor Lázár Vilmos főtiszt, gróf Dessewffy Arisztid tábornok, Kiss Ernő tábornok, Schweidel József tábornok. Kötél általi halált halt Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Lahner György , Knezich Károly, Nagysándor József, gróf Leiningen-Westenburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János és gróf Vécsey Károly tábornok.

A városi megemlékezésen Ormai István mondott megemlékező beszédet, amelyben kiemelte: a szabadság, a függetlenség, az mindent túlél, mindenen túljut, mert az emberekben él.

– Időlegesen el lehet nyomni, szinte el lehet tüntetni, de csak szinte. Újra és újra felbukkan, ott van és alakítja a történelmet – mondta a polgármester. – Őrizzük a szabadság és a függetlenség eszméjét, gondolatát és akarjuk mindennek a gyakorlatát, hogy a kioltott vérük ne legyen hiábavaló.

A rendezvényen közreműködtek a Bárdos iskola diákjai, illetve a zeneiskola klarinét együttese.

A megemlékezés végén az önkormányzat, a civil szervezetek, a pártok és az intézmények elhelyezték a tisztelet és a megemlékezés koszorúit az 1999-ben, Orbán Miklós erdélyi származású művész által faragott, és a nemrégben felújított kopjafánál.

(Fotók: Ormai Bálint)

Megosztás