Aki patkánnyal találkozik jelezze, és ne helyezzen ki mérget közterületre!

Kutyasétáltatás közben látott egy elpusztult patkányt a Baross utcánál egy olvasónk. Az állat előtte a bokrok közé kihelyezett ételmaradékokból evett. Közterületre patkánymérget kihelyezni nemcsak veszélyes, hanem tilos.

Egy lakó szerint méreggel vegyített gyümölcsöket, ételmaradékokat készített ki valaki az egyik nagyatádi társasház mögötti bokrok közé. Egy kutyasétáltató észrevette, hogy egy arra járó patkány jóízűen falatozott belőlük. A patkány nem sokkal később elpusztult.

Fotó: Olvasónk
Fotó: Olvasónk

Elmondása szerint sok kutyás sétáltatja a kedvencét arrafelé, de nemcsak ez a baj, hanem az is, hogy ottjártunkkor több kisgyerek is játszott a környéken. Ha figyelmetlenségből a szájukhoz veszik, megtörténik a baj, bár ez a kevésbé valószínű forgatókönyv, inkább az arra járó kutyákra, macskákra lehet veszélyes.

A kihelyezett étel egy része. Közelebbről úgy tűnik, mintha fehér ragasztóval lenne bekenve
A kihelyezett étel egy része. Közelebbről úgy tűnik, mintha fehér ragasztóval lenne bekenve

A lakó azt is elmondta, hogy ugyanez a tavalyi évben is problémát okozott a környéken, akkor több macska is elpusztult.

A patkányméreg úgy hat a kutyákra, hogy a méregben lévő vegyületek lerakódnak a kutya májában, és akadályozzák a véralvadásgátló faktorokat, aminek következtében súlyos vérzékenység alakul ki, amely vérzést, belső vérzést okozhat, és kezelhetetlenül halálos is lehet.

A fentieket erősítette meg Taliánné Vinkó Zsófia okleveles kutyanevelési és rehabilitációs tanácsadó, a KutyaJó Kutyaiskola vezetője az Atádhírnek, aki arról is beszélt, hogy csak hosszú, tudatos, előzetes tanítás útján érhetjük el a kutyában azt, hogy ne egyen fel a földről különböző ételmaradékokat. Az élelemszerzés, mint alapösztön erős, és nehezen gátolható cselekvés a kutyáknál.

– A véletlenszerűen kihelyezett, könnyen hozzáférhető mérgezett élelmiszereket a kutyusok felehetik és súlyos egészségkárosodást szenvedhetnek tőle, vagy akár kínok kínját átélve életvesztéshez is vezethet! Sajnos a gazdák többsége még nem elég tudatos, és nem tanítja meg kiskutyáját az élelemmegtagadásra. Ezt már kölyökkorban érdemes tanítani, mert kis kedvencünk életébe kerülhet 1-1 mérgezett étel, egyéb egészségre káros dolgok felevése.

A kutyások nevében azt kérte a lakosságtól, hogy a rágcsálók, kártevők irtását ne oldják meg házi praktikákkal közterületen. Első körben azért, mert tilos és büntetendő cselekedet! Másodsorban veszélyt jelentenek ezzel a városban élő kutyákra, macskákra, egyéb, nem kártékony szabadon élő állatra, vagy akár a kisgyerekekre is.

Ugyanis a patkányméreg közterületen való elhelyezése szigorú szabályokhoz kötött, azaz csak úgy kidobálni az utcára, azon túl, hogy veszélyes, csak úgy, önhatalmúlag nem lehet. Társasházak esetében a lakásban vagy pincében észlelt patkányokat a közös képviselő felé kell jelezni. Elsősorban az olyan lakásoknál fordulhat elő a rágcsálók elszaporodása, ahol vannak elhanyagolt pincehelyiségek.

Svégel Gábor az önkormányzat műszaki és vagyongazdálkodási irodájának vezetője a kérdésünkre elmondta, hogy az önkormányzat szerződésben áll egy rágcsálóirtó-vállalkozóval.

– Ha valaki közterületen patkányt lát, akkor jelezze a közterület-felügyelet felé, és intézkedni fogunk – mondta az irodavezető.

A közterület-felügyeletet a 0682/504-582-es telefonszámon lehet elérni.

(A nyitókép illusztráció, forrás: depositphotos.com)

Megosztás