Értékek a Rinya mentéről 

A Nagyatád-Rinyamente TDM Egyesület tagjai egy szakmai program keretében látogattak el egymáshoz nemrégiben. Tapasztalatgyűjtés, a marketing- és reklámtevékenység összehangolása volt a cél.

A 2011-ben alapított egyesületnek csaknem félszáz tagja van, célkitűzése pedig az, hogy összefogja a térség turisztikai szolgáltatóit. Ahhoz, hogy a térség vonzereje növekedjen, együttes turisztikai marketing- és reklámtevékenységre van szükség.

Októberben egy ilyen, tapasztalatszerző tanulmányút keretében több olyan helyet látogattak meg az egyesület tagjai, ahol olyan értékteremtő munka folyik, aminek a célja az, hogy érdemes legyen a Rinya mentén eltölteni pár napot. 

– Gondot kell fordítani arra, hogy a falu az legyen falu – vallja Szelidné Gelencsér Angyalka, Kisbajom polgármestere, aki minden nehézség ellenére igyekszik úgy irányítani a települést, hogy azok, akik oda látogatnak, jó szájízzel távozzanak.

Ennek az egyik eleme a Kisbajomi Népi Hagyományőrző és Erdei Iskola, ami harminc szálláshelyet kínál egy elképesztően szép, és mindenekelőtt csendes környezetben a pihenni vágyók számára. Az erdei iskola területén számos látnivaló akad. A műemlékvédelem alatt álló szálláshely a református egyházé, de már csaknem három évtizede az önkormányzat tartja fenn, mi több, újította fel, ezzel megmentve az épületet a pusztulástól.

Az erdei iskola a környezeti nevelés, a hagyományok tiszteletének és megőrzésének a helyszíne a faluban. Egy egyhektáros területen akad korhűen berendezett ház, füstös konyha, és számos más látnivaló. Persze, nemcsak iskolaként funkcionál, hanem rendezvények, csapatépítők és esküvők helyszíne is lehet.

A polgármester asszony azt is kiemelte, hogy a faluban mindenhol van járda, illetve jól karbantartott szobrok díszítik a települést.

A TDM legújabb tagja szintén Kisbajomban van, mégpedig az Élő Pajta, ami nemcsak egy pajtaétterem, hanem sokkal több annál. Nyaranta gyermekek táboroznak Orbán Áginál, de már kiállításnak is otthont adott a helyszín. Arról pedig, hogy milyen kiszolgálásban részesül az, aki ellátogat az Élő Pajtába, itt írtunk. Épp a napokban esedékes a Márton-napi lakoma, amit semmiképp nem érdemes kihagyni, hisz az ételek mellé élményt kínál a konyha. 

A szakmai program Somogyszobon folytatódott, ahol a tagok a nemrégiben az Év tájháza címet kiérdemlő Vilma-házat ismerhették meg közelebbről. A somogyszobi Luther u. 24. szám alatti épületet 1839-ben építette a református, jómódú Puskás család. A háromosztatú, füstöskonyhás lakóház volt Somogyszob első tégla parasztháza, amelyet igyekeznek korhűen megőrizni.

A hagyományőrzésen túl a tárlatvezetés is kiváló, akinek van egy szabad órája, mindenképp látogassa meg a házat, elfeledni a mindennapok gondjait, és visszatérni a múltba egy kis időre.

Ezt követően Csurgóra látogattak a tagok, azon belül pedig a Történelmi Parkba. A hely, ahol a park felépült, a város legrégebbi emlékeit őrzi. Itt állt a templomosok és johanniták rendháza az 1200-as években, itt volt a vár, ahol a törökök vívtak hol Zrínyi Miklós, hol Török Bálint katonáival, a közelben folyik a Máriás-patak, melynek forrásánál IV. Béla is megpihent, és most is itt áll a szerzetesek temploma, harangja hívogatja a Mária-út mai zarándokait. Szálláshelyük a 18. századi birtokos, Festetics György majorságának épületében kapott helyet.

A tagokat Füstös János, Csurgó polgármestere fogadta, aki kiemelte: fontos, hogy a térség települései együttműködjenek, de ne csak egymással, hanem a határmenti horvát településekkel szintén.

A Történelmi Park 10 állomása Magyarország és Csurgó történelmének csomópontjait eleveníti meg változatos eszközökkel. A legkedveltebb attrakció egyértelműen a palánkvár, ám a benti kiállítótérben modern, jól felszerelt történelmi kiállítás is láható.

A parkban kialakítottak zarándokszállást is, ami 21 főt tud egyszerre fogadni.

A park területén helyet kapott egy Csokonai-kiállítás, amelynek a Petőfi Irodalmi Múzeum szakemberei készítettek. Az interaktív kiállításon olyan szemszögből ismerkedhetnek meg a látogatók a Csurgóhoz kötődő költővel, amire a tankönyveken keresztül nincs lehetőség. A kiállítás egyébként szintén egy határokon átívelő együttműködés részeként valósult meg, a horvátok Petar Preradovic költőjüknek állítottak emléket egy kiállítással Pitomaca településen.

Az utolsó helyszín a Kamilla Apartmanház volt Somogyudvarhelyen, aminek az egyik legvonzóbb eleme a kifogástalan vendéglátás mellett a dézsafürdő, amit parajdi sóval töltöttek fel, amit leginkább ízületi és légúti betegségek tüneteinek enyhítésére használnak. A szálláson több apartman is várja az idelátogatókat, és a csendes pihenésen túl vonzó lehet, hogy a horvát határ légvonalban öt kilométerre található a szállástól, így nemcsak egy rinyamenti kirándulás, hanem egy külföldi kiruccanás is beleférhet egy hétvégi programba.

Pünkösd Márton, a TDM elnöke az szakmai program céljáról elmondta: 

– Gyakran szembesülök azzal, hogy olykor még a hasonló területen dolgozó turisztikai szolgáltatók is csak felületesen ismerik egymás lehetőségeit, szolgáltatásait. Tapasztalataink szerint a legtöbbet egymástól tanulunk. Ezt a célt szolgálta ez a szakmai út is. Egyebek között erre alapozva tudjuk legeredményesebben összehangolni turisztikai egyesületünk tagjainak szolgáltatásait, reklámjait. A szakmai nap programját is úgy állítottuk össze, hogy több szolgáltatástípust is megismerjenek a résztvevők.

Megosztás