Amióta mérik, azóta nem zuhant ekkorát a boltok forgalma

A vásárló ugyanannyi, de kevesebbet vesznek, abból is az olcsóbbat, foglalta össze a tapasztalatait egy nagyatádi boltos. Vélhetően most fogyott ki teljesen az emberek tartaléka, mondta egy vásárló.

Amióta mérik, azóta nem zuhant akkorát a kiskereskedelmi forgalom, mint márciusban, derül ki a statisztikai hivatal adatsorából. Utoljára a koronavírus-járvány elején szakadtak be ennyire a vásárlások.

Márciusban 13,1 százalékkal csökkent a kiskeredelmi boltok forgalma az előző év azonos szakához mérve.

Részletesen:

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 10,3 százalékkal csökkent az értékesített termékek mennyisége,
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,6,
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben 29,3 százalékkal lett kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

– Nem a vásárlók tűntek el, hanem kevesebbet vásárolnak az emberek, azt nézik, hogy mi az, ami akciós. Ha egy népszerű terméket leárazunk, azonnal elkapkodják – osztotta meg tapasztalatait egy nagyatádi boltos.

A statisztikából az is kiderül, hogy a kiskereskedelmi forgalom csaknem felét az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes üzletek adják.

– Vélhetően elfogytak a tartalékok, ahogy az enyém is. Hiába akarok többet vásárolni, ha nincs miből – foglalta össze egy vásárló.

Ezek ellenére 1511 milliárd forintot hagytak a kiskereskedelemben a magyarok márciusban, köszönhetően annak, hogy az Európai Unió tagországai közül Magyarországon a legmagasabb az infláció, 8 százalékponttal több, mint a második legrosszabb adat, míg az EU-ban az átlagos pénzromlás mértéke 8,3 százalék.

(A nyitókép illusztráció, forrás: depositphotos.com)

Megosztás