Sokat töprengtek a TörpMatek döntősei

Egy különleges matematikaverseny vármegyei döntőjének adott otthont a Bárdos iskola tegnap délután. A kilenc próbából álló megmérettetés izgalmas feladatok elé állította a nyolc döntős csapat tanulóit.

A matematika nemcsak unalmas lehet, hanem élvezetes, játékos, szórakoztató és emlékezetes. Ezt vallják a verseny ötletgazdái és kivitelezői is, Csenteiné Balogh Katalin és Szilágyiné Dorcsi Gabriella tanítók, szaktanácsadók, akik már második éve szervezik és rendezik mind a levelező, mind a döntő fordulót. A döntőbe a 8 legsikeresebb, legtöbb pontot gyűjtött csapat került be, ahol gyakorlati, gondolkodtató próbákat kellett teljesíteniük.

A vármegyei versenyt a Kaposvári Pedagógiai Oktatási Központ hirdette meg, miként jó néhány más tanulmányi versenyt, amelyek között vannak tantárgyiak és műveltségi területekhez tartozók is.

A háromfős csapatok izgalmas, mesébe ágyazott történetek során adtak számot matematikai képességeikről, tudásukról. A feladatok megoldásához igazi együttműködésen alapuló csapatmunkára volt szükségük a gyerekeknek.

Egyebek között TörpKincsek után kutattak, a törpingatlan nevű játékban kiszámították a törpöknek otthont adó vár értékét, a TörpKirakón a kreativitásukról is számot adhattak. Végül eljutottak a TörpUtak című feladatban TörpCsilike házához, aki egyben a TörpMatek esélyteremtő matematika csapatverseny kabalája.

A szervezők célja az, hogy a gyermekek szeressék, értsék a matematikát, szívesen végezzék a tantárgyhoz kapcsolódó tevékenységeket, hogy tapasztalati úton tanuljanak, és az életben használható ismereteket készségszintre fejlesszék, ezért nem feladatgyűjteményekből vett feladatokat kell megoldaniuk a gyerekeknek, hanem a logikát segítségül hívva kellett törpölni a megoldásokon.

A döntőbe a Bárdos iskola két csapata is bejutott, de idén a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpont tanulói győztek. A képzeletbeli dobogóra még a Kaposszekcsői Általános Iskola, valamint a Taszári Fésüs Éva Általános Iskola diákjai állhattak fel.

Megosztás