Atádi vendéglős: olyan számlát küld az MVM, amilyet akar

Se az induló, se a záró óraállás nincs rajta, ahogy az sem, köbméterenként milyen árral számoltak, és annak hány MJ volt a fűtőértéke. A vendéglős 3 hónapi ugyanannyi fogyasztást diktált be, mindig más számlát kapott.

Három hónapja következetesen mindig 600 köbméter gázfogyasztást jelentek be, decemberre 420 ezer forintról, januárra 706 ezerről, februárra pedig 437 ezerről kaptam számlát – fogja a fejét Takács Róbert, az Aranykakas Étterem tulajdonosa. – Már január 25-én megreklamáltam, március 6-án válaszoltak.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

Panaszára azt írta az MVM: mivel a bediktálási időszak minden hónap 6-tól 9-ig tart, az ő jelentése pedig „5-én érkezett be a rendszerünkbe, amely alapján ismételten 990 köbméter mennyiséggel részszámla készült”.

Tehát én előbb – hangsúlyozom, hogy nem később, hanem előbb – diktáltam be az óraállást, ezért fogták, és megbecsülték a fogyasztásomat az addigi átlag alapján. De: ezt se írták rá a számlára, az ezt jelző rubrika is üres. Ráadásul az óraállások továbbra sincsenek rögzítve, se az induló, se a záró óraállás. Az MVM március 6-i levele szerint 738 569 forint az aktuális egyenlegem, de ha elosztjuk a kéthavi, kétszer 600 köbméterrel, akkor nem stimmel az ára. Sőt, a számlán még az sincs rajta, hogy köbméterenként milyen árral számoltak, egyszerűen nem lehet tudni, mennyi a gáz ára! Nem szerepel a számlán, mennyibe kerül egy köbméter gáz, és az hány megajoule fűtőértékű. Olyan számlát küldenek, amilyet akarnak!

Takács Róbert hozzáfűzte, tudomása szerint minden vállalkozó ugyanezzel a problémával küzd. A jövő héten igyekszünk utánajárni az ügynek, megtudni más vállalkozások tapasztalatait, és, természetesen megkérdezzük az MVM-et is.

Megosztás