Átadták a hulladékudvart

Heti kétszer viheti a lakosság az újrahasznosítható, a veszélyes és a speciális kezelést igénylő hulladékot oda ápr. 3-tól. A szolgáltatást 19 település lakóinak biztosítja a Nagyatádon ma átadott új hulladékudvar.

Egyebek között festékek, lakkok, fénycsövek, gyógyszerek, kenőanyagok, motorolajok, akkumulátorok és elemek is elhelyezhetők az új hulladékudvarban. Ezek mind veszélyes hulladékok. Rajtuk kívül vihetünk majd oda szelektíven gyűjtött hulladékot is: papírt, műanyagot, üveget, fémet. Persze, ha csupán néhány darabtól akarunk megszabadulni, akkor azokat továbbra is bedobhatjuk a város 32 hulladékgyűjtő szigetének egyikébe. Ha nagyobb mennyiségű zöldhulladékunk keletkezik, azt is leadhatjuk ott. Ezt egyébként áprilistól novemberig havi egyszer tehetjük meg, ingatlanonként 1 köbmétert. Szintén ide szállíthatjuk el személyautónk régi gumiabroncsait: évente 5 darabot. Vagy éppen a háztartási elektromos és elektronikai készülékeinket. Ezeket elkülönítetten, konténerekben tárolják. A hulladékok leadásakor lakcímkártya és fényképes igazolvány bemutatása szükséges.

– Arra kérem a lakosságot, hogy használja. Mi itt leszünk és üzemeltetjük – mondta Áfra Barnabás, a helyi közszolgáltató cég vezetője, a Viridis-Pannónia Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az átadáson. – A szemét köztudottan az, amiből már nem nyerhető ki hasznos anyag. A hulladék pedig az, ami bizonyos mértékig vagy 100%-ig hasznos, amiből a hasznosító üzemek kinyerik az alapanyagot, és újra eszközöket tudnak gyártani. Gondoljunk a sörös dobozra, az egy nagyon vékony alumínium lemez, gyakorlatilag újrahasznosítható. Az út szélére dobva, ahol az autók járnak, ott szemét, ha ide behozzák, akkor hulladék, amiből újabb tárgyak készülhetnek.

Az uniós forrásból, mintegy 100 millió forintból épült hulladékudvar megnyitóján a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: fontos, hogy ne csak a feltételek legyenek adottak, hanem az emberek szemléletét is formálják.

– Nagyatád városa élen jár évtizedek óta a hulladékgyűjtés, – szállítás és -kezelés ügyében – mondta Szászfalvi László. – Példát adott az egész térség számára. Szeretném is megköszönni polgármester úrnak és az önkormányzatnak azt a példamutatását, amely újfajta kultúrát teremtett meg az egész régióban. Ez a mai nap egy lépéssel megint előrébb visz bennünket.

A több évtizede kezdődött munkát folytatja ezzel a város, emlékeztetett a polgármester: a környezetünk megóvását. 

– Köszönöm szépen a nagyatádiaknak a hozzáállását, az együttműködését, hiszen a szakemberek elmondták: példaértékű, ahogy a nagyatádiak a szelektív hulladékgyűjtésben partnerek – emelte ki Ormai István.

A város vezetője rámutatott: tudatosan döntöttek úgy annak idején, hogy itt létesüljön a hulladékudvar, a lábodi út mentén, a Szarvas utcában. Így egyrészt könnyen elérhető az emberek számára.

– Másrészt pedig a hulladékudvar kapcsán egy olyan beruházást is meg tudtunk valósítani, ami ennek a területnek a további fejlesztését teszi lehetővé. Ez pedig az idevezető útnak a megépítése, hiszen ez az út nagy teherbírású, kamionok számára épült. Ugyanígy volt ez a szennyvízzel is, hiszen a hulladékudvar beruházása kapcsán létesítettük az itt elvezető szennyvízvezetéket, ami természetesen más telephelyeket is szolgál majd a jövőben.

Nemcsak a nagyatádiak, hanem a környező 18 település lakói is igénybe vehetik majd a szolgáltatást. Időnként minden háztartásban keletkeznek olyan hulladékok, amelyek vagy a méretüknél vagy a jellegüknél fogva nem helyezhetők el a lakossági gyűjtőedényekbe. Ezeket április 3-tól elvihetjük az új hulladékudvarba. Hetente kétszer, szerdán és szombaton reggel 8 órától délután 2-ig.

Megosztás