Az egész városban gondot okoz az illegális szemétlerakás

Tendenciajelleggel, főleg az elmúlt két évben kezdődött el az illegális szemétlerakás a városban, ami tilos és büntetendő. Főleg a szelektív kukák környékén van baj.

A tegnapi képviselő-testületi ülésen elhangzott, hogy az elmúlt két évben tendenciajelleggel megszaporodott Nagyatádon az illegális hulladéklerakás, főleg a szelektív kukák környékén okoz ez gondot. Ágyak, mosdókagylók, vécécsészék, televíziók kerülnek ki az edények mellé, ami tilos és büntetendő.

– Nem lehet ezt tenni, a hulladékszállító szolgáltató kifejezetten csak a megfelelő edénybe elhelyezett szemetet viszi el, nem dolga, és nem is lehet dolga, hogy az edények mellé ledobált szemetet elvigye – mondta Ormai István polgármester.

Eddig az önkormányzat azt a gyakorlatot követte, hogy a Városgondnokság körbejárta a várost, összeszedte a szemetet, majd elszállította a hulladékudvarba.

– Ez jelentős költség: megy a járművünk, mennek a munkatársak, fizetünk a lerakásért, az átvételért. A nagyatádiak pénzét költjük – folytatta a polgármester.

Egy darabig, egészen július elsejéig ez megszervezhető volt, ám júliustól a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. 35 évre koncesszióban megkapta a kormánytól a hulladékkezelést Magyarországon, az önkormányzatoknak nem maradt hulladékgazdálkodási hatásköre.

– Ebben a konstrukcióban nem áll módunkban, és nem is akarjuk finanszírozni ezeket az illegális lerakásokat – fogalmazott Ormai István.

Az önkormányzatoknak a szankcionáláson, egy helyi szabályozás megfogalmazásán kívül más eszköz nem maradt a kezében az illegális hulladéklerakás visszaszorítása érdekében.

A szeptemberi képviselő-testületi ülésen a szabályozás megalkotásáról tárgyalni fog a testület, aminek három hozadéka lehet:

– Alig lesz a konténerek mellett szemét, ebben kérjük a nagyatádiak együttműködését. Ahol marad, oda kamerákat szerelünk fel, és bírságolni fogunk, ezzel párhuzamosan pedig nem fogjuk összeszedni, és ott fogjuk hagyni a szemetet – hangsúlyozta a polgármester. – Együtt kell működnünk, nem tartható, hogy a városban illegális hulladéklerakóhelyek vannak hétfő reggelenként.

Zsirmon Máté, a Viridis-Pannónia szolgálati referense az Atádhír megkeresésére elmondta:

– Nagyon sok olyan hulladékot kitesznek, amit díjmentesen leadhatnának a szolgáltató hulladékudvarában. Bútorokat, nagy mennyiségű kartont is ingyen átvesznek az átrakóudvarban. Minimális összegért az építési hulladékot is leadhatják a nagyatádiak a berzencei úton lévő átrakóállomáson. Kedden és szombaton a Szarvas utcai hulladékudvarban az elektronikai hulladékot pedig ingyen veszik át.

Egyedül a lomhulladékot nem veszi át a szolgáltató, sem ingyen, sem térítés ellenében, erre a koncesszió bevezetése óta nincs lehetősége.

A szolgálati referens kiemelte: aki illegálisan helyez ki hulladékot, az szabálysértés követ el.

Megosztás