Az elmúlt öt évben 116 százalékkal emelkedtek a nagyatádi ingatlanok négyzetméterárai

Miközben Somogyban hét százalékkal csökkent a népesség az előző népszámlálás adataihoz képest, addig az országos átlagot meghaladóan, öt százalékkal nőtt a lakóingatlanok száma. Egyebek között ez derül ki egy elemzésből.

Somogyban a használt lakóingatlanok ára az elmúlt öt évben átlagosan 213 százalékkal emelkedett, így az átlagos négyzeméterár 725 ezer forintra nőtt. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy ezt az átlagot a Balaton-parti települések felfele húzzák, hisz Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén és Balatonföldváron 117-144 százalékkal 1 – 1,2 millió forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár.

A 2011 óta eltelt évtized második felében, a fizetések emelkedése, a járványhatás felerősítette a nyaralóövezetekben lévő, jellemzően kerttel rendelkező lakóingatlanok iránti keresletet, ami hozzájárult a vármegye lakáspiacának fejlődéséhez. A nyaralók népszerűsége magyarázhatja azt, hogy a vármegye lakosságának csökkenése mellett az ingatlanok száma elemelkedett, hiszen ezek gyakran szabadidős célra vásárolt épületek – írja elemzésében az ingatlan.com.

Az is kiderül az elemzésből, hogy a legjelentősebb kínálattal rendelkező vármegyei településeket nézve Marcaliban például 222 százalékkal 402 ezer forintra, Nagyatádon 116 százalékkal 283 ezer forintra, Igalon 196 százalékkal 314 ezer forintra emelkedtek a lakóingatlanok átlagos négyzetméterárai. 

Balogh László, az ingatlan.com gazdasági szakértője arról is beszélt, hogy idén az országos lakáspiacon visszafogott a kereslet, ez részben a bizonytalan gazdasági környezettel, az árak korábbi jelentős emelkedésével magyarázható, ezért számos háztartás elhalasztotta a lakásvásárlást, költözést. Ugyanakkor a következő időszakban a kisebb, úgynevezett falusi csokos települések lakáspiaca felélénkülhet, mivel jövőre a mostaninál kedvezőbb feltételekkel lehet majd igénybe venni ezt a támogatást. Hosszú távon a vármegye lakáspiacának helyzetét továbbra is meghatározza a balatoni turizmus és a későbbi várható gazdasági fejlődés.

(Nyitókép: depositphotos.com)

Megosztás