Az utolsó szó jogán

Ez volt a mottója a mai nagyatádi pedagógussztrájknak. Nemcsak az óvodákban, hanem az általános iskolákban, valamint az Adyban is sztrájkoltak a pedagógusok hétfőn Nagyatádon.

Ahogy arról a nap folyamán beszámoltunk, a nagyatádi óvodapedagógusok munkabeszüntetéssel demonstráltak a státusztörvény bevezetése ellen. Szintúgy sztrájkba lépett a Bárdos iskola, az Árpád iskola és az Ady dolgozóinak is egy része.

– Volt, aki az első két órára nem küldte be a gyerekét szolidaritásból, de nem ez volt a jellemző – mondta az egyik pedagógus a Bárdosban.

Véleménye szerint a szülőnek is érdeke lenne, hogy a tervezetet ne, vagy csak jelentős változtatásokkal fogadják el. Persze, a legjobb az lenne, ha egyáltalán nem is kéne erről az egészről beszélni, mondta. A tervezetről, amit júniustól terveznek bevezetni, itt olvashatnak bővebben.

– Ez már rég nem a fizetésről szól, hanem arról, hogy meg akarják figyelni a telefonjainkat, a számítógépeinket, hogy bárhova kivezényelhetnek minket tanítani, mintha katonák lennénk, aminek, persze, a gyerekek látják a kárát, hisz mindenféle tanárral találkoznak majd, mire megszokják az egyiket, máris jön a másik. Helyettesíteni akár heti 28 órát is lehetne, elrendelhető lenne a vasárnapi munkavégzés. A tervezet értelmében mindenféle szakmai jogot elvennének, kizárólag a házirendről dönthetnénk, de a pedagógiai programról, az éves munkarendről nem, és még sorolhatnám- – fakadt ki másikuk.

Az országos sztrájk részeként Nagyatádon a Bárdosban a tantestület csaknem egyharmada sztrájkolt, az Árpád iskolában 9 pedagógus választotta a munkabeszüntetést, míg az Adyban 15 tanár lépett sztrájkba. A nagyatádi óvodákban 29 óvodapedagógus, és nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő választotta a tiltakozásnak ezt a formáját.

Néhány szülővel is beszéltünk, egyikük azt mondta, hogy teljes mellszéllességgel támogatja a pedagógusok kiállását, ám volt olyan is, aki tőlünk hallott először a mai tiltakozásról.

Megosztás